Napjainkban sokaknak nehezíti meg az életét valamilyen táplálkozási probléma, mégis elég kevés szó esik az ételintoleranciáról és az ételallergiáról. Manapság szinte divatbetegségnek számító laktóz- és gluténérzékenység vagy másnéven intolerancia általában komolyabb, mint gondolnánk, ezért nem érdemes félvállról venni.

Fáj a hasa vagy éppen egyes ételek után diszkomfort érzete támad? Ha kellemetlen tünetet tapasztal étkezés után, akkor lehetséges. hogy felszívódási zavar áll a háttérben. A táplálékintolerancia és az ételallergia igencsak eltérő betegségek, mégis sokan összezavarodnak a két szó hallatán. Kevesen tudják mennyire különböznek mechanizmusukat, tüneteiket és a kivizsgálásukat tekintve.

De mit is jelent a táplálékintolerancia és allergia?

Táplálékintolerancia

Az emésztőrendszer tehető felelőssé a kialakulása miatt, az emberi szervezet nem tolerál egyes ételeket, illetve alapanyagokat. 

A tünetek, melyek órákkal vagy akár napokkal később is kialakulhatnak, az intolerancia okozhat bél- és bőrproblémákat, hosszútávon pedig súlyfelesleget is. Puffadás, hasi fájdalom, reflux szerű tünetek, égő gyomor, anyagcsere problémák és a migrén is a gyakori panaszok közé sorolható.

Az intolerancia esetében befolyásolja a tünetek súlyosságát és megjelenését, hogy az ételből milyen mennyiséget fogyasztottunk. Bizonyos értelemben visszafordítható a folyamat, illetve az allergiával szemben, ez nem veszélyezteti az emberi életet.

Leggyakrabban intoleranciával összefüggésbe hozhatóak, a tehéntej, tojás, olajos magvak, búza, glutén, szója és az élesztő.

Amivel a legtöbbször találkozunk, a laktózérzékenység, mely jelenleg Magyarországon milliókat érint, illetve a hisztamin- és gluténérzékenység.

A tejcukor intolerancia (laktózérzékenység):

A laktáz (enzim), ami segít lebontani a tejcukrot, hiányzik a szervezetből. A tünetek között szerepelhet a hasmenés, bőrproblémák kialakulása, de tablettával lehet enyhíteni az érzékenységet.

Hisztamin intolerancia:

Hormonális problémák, bélflóra zavar, egyes gyógyszerek is hozzájárulhatnak a kialakulásához. Kezelése sokrétű, melynek része lehet az antihisztamin bevitel, szigorú diéta tartása, emellett friss ételek fogyasztása ajánlott.

Ha nem vesszük komolyan az ételintoleranciát, ételallergia is lehet a vége!

Nagyon fontos kivizsgáltatni magunkat, ha tüneteket tapasztalunk.

Ételallergia

Az ételallergia esetén, az immunrendszer negatív reakciója állhat a háttérben és akár egy életen át is megmaradhat. Bizonyos esetekben könnyebb megtalálni az túlérzékenység okát, ugyanis az étkezés utáni percekben vagy órákban, megjelennek a tünetek. A nutritív allergia esetében nem számít az étel mennyisége, ugyanis kis mértékben is okozhat allergiás reakciót. 

Általában klasszikus allergiás tüneteket észlelhetünk, mint például szénanátha, légzési nehézség, bőr kipirosodás, könnyezés, viszkető érzés. Súlyosabb esetekben asztmát vagy anafilaxiás sokkot idézhet elő, mely életveszélyes is lehet.

A tejtermékektől az olajos magvakig, számos allergén válthat ki tüneteket – az élelmiszerek csomagolásán feltüntetik ezeket az összetevőket, érdemes átolvasni mielőtt megvásároljuk a termékeket.

Nincs fontosabb, mint hogy a pocak boldog legyen és ne okozzon problémát a mindennapokban.

Éljen teljes és tünetmentes életet!