Manapság már rengeteg embert érintenek a táplálékintolerancia okozta kellemetlen tünetek. A betegség hátterében a bélrendszer felszívódási zavara húzódik meg. A károsodás következtében, a részlegesen lebomlott molekulák bejutnak a keringésbe, amik aktiválják az immunrendszert. Ennek hatására megjelennek a vérben az IgG ellenanyagok, változatos és kellemetlen panaszok kíséretében.

Jellemző tünetek: 

Székrekedés, vagy hasmenés, hányinger, puffadás, különféle gyomorpanaszok, ízületi bántalmak, asztma, migrén, túlsúly, vagy kóros soványság, bőrön jelentkező tünetek.

Hogyan alakulhat ki a betegség?

Számos tényező szerepet játszhat a fokozott permeabilitás kialakulásában. Ilyen kiváltó ok lehet az egyoldalú étkezés, valamilyen fertőzés, a bélflóra változása, gyógyszeres kezelés, gyomorsavtúltengés, alkohol és nikotin okozta károsodás, tartósítószerek, vagy akár a stressz. A tartós fennállás során a szervezet immunválasza következtében krónikus gyulladás alakulhat ki, amely a test bármely területen változatos panaszokat okozhat. A diagnosztizálás nehézsége, hogy a tünetek gyakran csak az étkezések után néhány órával, vagy napokkal később jelentkeznek.

Milyen allergének kerülnek kivizsgálásra?

Édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhalmix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza,  olajbogyó, paprikamix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab), gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és citrom.

A kapott eredmények önmagukban nem elegendőek a diagnózis felállításához, minden esetben keresse fel szakorvosát!

A komplex értékeléshez elengedhetetlen a részletes allergiaspecifikus kórelőzményi adatok ismerete, fizikális vizsgálatok, vagy egyéb kiegészítő szűrővizsgálatok.

A táplálékintolerancia 46 szűrővizsgálat ára: 33000 Ft