Januárban tettük közzé kérdőívünket, melyben a hozzánk beérkezett kommenteket válaszoltuk meg. A hozzászólásokhoz kapcsolódó kérdéseket tettünk fel, hogy megtudjuk, mit gondolnak Önök a koronavírusról és a jelenlegi helyzetről.

A kérdőívet több, mint 800-an töltötték ki és az eredményeket látva azt a következtetést vontuk le, hogy annak ellenére, amit a Mobilszűrés Facebook oldalán látunk – ahol az emberek sokszor hirtelen felindulásból írják le véleményüket, amiket lehet, hogy csak a régóta elhúzódó vírushelyzet és a bizonytalanság érzése vált ki –  a kérdőívet kitöltők túlnyomó része nyilatkozott úgy, hogy hisz a koronavírus jelenlétében és a maszk, valamint a korlátozások létjogosultságában.

Az egyik legtöbb kommentet kapott posztunk a koronavírus brit mutációjáról szólt. A hozzászólásokból, arra következtettünk, hogy az emberek nagy része inkább pánikkeltésnek tartotta az új variánst, az eredmények ennek ellenére azt mutatták, hogy a szavazók többsége még nagyobb figyelmet fordított a védekezésre.

 „Várható volt! Jól csináljak így tovább növelhetik a pánikot és a félelmet.”

„Még hány változatot fognak kitalálni? Állítólag három embernél mutatták ki a fertőzést, mégis duplájára nőtt a fertőzöttek száma, nem furcsa?”

A kommentekkel szemben a kérdőívre válaszolók 75,72 százaléka szavazott arra, hogy még inkább odafigyel a szabályok betartására. A résztvevők, csupán 5,68 százaléka adta le azt a szavazatot, hogy nem hisz a koronavírus brit mutációjában, amit csak a pánikkeltés miatt találták ki.

Második kérdésünkre – ami a korlátozások fontosságáról szólt – adott válaszok alapján a szavazók 80,65 százaléka gondolja úgy, hogy be kell tartani a szabályokat, mert ezzel megvédjük magunkat és másokat a fertőzéstől.

A hozzánk beérkezett kommentek alapján, ez az arány azért volt meglepő, mert nagyon sok olyan hozzászólással találkozunk, amelyben megkérdőjelezik a koronavírus jelenlétét és a szükséges korlátozásokat. Ennek ellenére jóval kevesebben adták azt a választ, hogy csak azért tartják be a korlátozásokat mert kötelező, pontosan a válaszadók 16,10 százaléka.

„Mindenki maszkot hord hónapok óta és NŐ a megbetegedések száma. Hogy is van ez?”

„A maszk és az alapos kézmosás is a megelőzés része. Mindenki hordja mégis nő a fertőzöttek száma? Miért?”

A maszkviselés sok frusztrációt váltott ki az emberekből és nálunk is visszatérő téma volt a kommentszekcióban. Pedig epidemiológiai kutatások bebizonyították, hogy a maszkviselése korlátozhatja a vírus terjedését, valamint azt is kimutatták, hogy mérsékelheti a betegség súlyosságát is a fertőzöttek körében. 

A válaszokból itt is az derült ki, hogy a szavazók többsége (77,59%) elhiszi, hogy a maszkhasználattal bizonyosmértékben megfékezhető a vírus, annak ellenére, hogy a kommentekben sokszor kérdőjelezíték meg a maszkhasználat fontosságát.

A koronavírus terjedésének megfékezésére bevezetett korlátozások miatt, szintén sok hozzászólás érkezett hozzánk, ami érthető, hiszen az emberek egyre feszültebbek a szabadságuk korlátozása miatt.

Ennek ellenére a szavazók legnagyobb része gondolja úgy, hogy be kell tartani a szabályokat, annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a vírus, ami azt mutatja, hogy a tesztet kitöltők 77,83 százaléka 

“Ezekkel a korlátozásokkal csak tönkre teszik az emberi kapcsolatokat, a maszkviseléssel pedig egy arc nélküli társadalmat akarnak létrehozni, ahol mindenki megy a másik után.”

„Mindenki maszkban jár. A fertőtlenítőtől már nincs bőr a kezemen. A gyerekem hónapok óta be van zárva a négy fal közé. És MÉGIS ÚJRA NŐ a fertőzött szám!”

„Ma leveszik a tesztet, holnap negatívat mutat ki, holnap után már pozitív lehetsz…akkor mi értelme?”

„Hazugság a PCR teszt!”

„Fölöslegesnek tartom, mert lehet, hogy pillanatnyilag negatív vagyok, de mivel sokfelé megfordulok, 1 óra, vagy 1 nap múlva változhat az eredmény.”

A koronavírus-szűrésre vonatkozó kérdésünk szintén pozitív eredménnyel zárult, annak ellenére, hogy a kommentekben sok vírustagadóval találkoztunk.

Mégis a válaszadók 75,64 százaléka választotta azt a lehetőséget, hogy fontosnak tartja a szűrést, hiszen így megakadályozható, hogy tovább fertőzzünk másokat és a legkisebb arányban érkeztek olyan válaszok, hogy nem tartják fontosnak, mert nem hisznek a vírusban.

A kérdőív eredményeit tekintve azt a tapasztalatot tudtuk levonni, hogy a válaszadók túlnyomó része nem kérdőjelezi meg a vírus jelenlétét, fontosnak tartja a koronavírus-szűrést és a betartja a jelenlegi korlátozásokat, annak érdekében, hogy megfékezzük a vírus terjedését, még akkor is, hogyha ezek az intézkedések kellemetlenséggel járnak.