Lassan egy éve kezdődött el az új típusú koronavírus járvány és az emberek egyre feszültebbek, egyre több kérdés vetődik fel a vírussal kapcsolatban. A Mobilszűrésnél is sok kommentet kapunk, amelyek arról tanúskodnak, hogy még mindig vannak, akik nem hisznek a vírusban, vagy nem akarják betartani a korlátozásokat. Annak ellenére sem, hogy egyre több a fertőzött és sokan vesztették el szeretteiket a járvány miatt. Nagyon fontos a védekezési szabályok betartása, a vírustagadás és az álhírek pedig hátráltatják a védekezést.

Név nélkül, szeretnénk megosztani néhány kommentet, amit meg is válaszolunk. Önt arra szeretnénk kérni , hogy szavazzon arra a válaszlehetőségre, ami a legszimpatikusabb az Ön számára!

„Senki nem tagadja a vírust! Vírusok voltak, vannak és lesznek! Sőt bármily furcsa, mutálódnak is. A hiszti, ami körülötte van, abból van elege sok embernek!”

Sajnos nem véletlen a pánikhangulat a koronavírus brit mutációja miatt, hiszen, ha az Egyesült Királyságban Boris Jonson nem vezeti be az ország eddigi legszigorúbb lezárását, akkor a számítások szerint az ország egészségügyi rendszere 21 napon belül túlterhelődött volna. 

Több országban is a vírus harmadik hulláma már most súlyosabb, mint az eddigiek. Csehországban újra csúcson a fertőzöttek száma, mindezt úgy, hogy világszinten is az egyik legérintettebb nemzetek között tartjuk számon. A 10,6 millió lakosú országban jelenleg közel 18 ezres napi esetszámmal küzdenek, amire ősz óta nem volt példa. Írország, bár az európai járványkezelés mintapéldájaként volt számontartva, most az új fertőzöttek száma a második hullám csúcsához képest megötszöröződött. Több környező országban, így Szlovákiában és Szlovéniában is kritikus a járványhelyzet. Ezeket a mutációkat sajnos nem „kitalálják”. Sok ezer mutációja van a vírusnak, azonban ezekről nem szólnak a hírek, hiszen jelentősen nem módosítják a vírust. Ez a mutáció azért lett „híres”, mert jelentősen fertőzőbbé tette a koronavírust. Angliában körülbelül 2 hónap alatt ez a változat annyira megnövelte a fertőzöttek számát, hogyha nem zárják le az országot, 21 nap alatt túlterhelődik az egészségügyük.

Sajnos nagyon komolyan kell venni ezt a mutációt, mert komoly problémákat okozhat.

Szavazzon, hogy lássa mások véleményét!

„A spanyolnátha is ilyen volt, ahogy mutálódott úgy gyengült , majd eltűnt, mi ebben az újdonság? Eddig senkinek nem volt fontos a másik védelme, csak mióta korona van. Az influeza ledönt a lábamról rendesen, ráadásul végig söpör a családon, munkahelyen, ezt meg műszerekkel kell keresni, mert 90%-ban tünetmentes. A kezelése pedig sok folyadék, vitamin és pihenés, mint bármely más vírusfertőzés esetén.”

A koronavírus nem nátha sajnos, hanem sokkal súlyosabb és úgy nőtte ki magát egy világszintű járvánnyá, hogy az elmúlt 12 hónap másról sem szólt csak a védekezésről. A maszkot minden ember azért hordja, hogy honfitársait védje a tömegközlekedésen, a boltban és a munkahelyén. Senkinek sem hobbija a maszkhordás, de most szükségszerű, hiszen így is védekezni tudunk a vírus terjedése ellen. Valóban nem mindenkinél jelentkeznek a tünetek, vagy nem folyamatosan jelentkeznek, hanem ciklikusan lépnek fel, vagy akár csak 1-2 napig tartanak. Ennek ellenére megfertőzhet másokat, akiket ezzel akár életveszélybe is sodorhat. Itt nem csak a saját egészségünkről van szó, hanem a társadalmi felelősségvállalásról.

Szavazzon, hogy lássa mások véleményét!

„Ha minden bevan zárva, miért kell maszkot hordani? Én és még nagyon sokan azért hordjuk, mert rá vagyunk kényszerítve. Köztudott, hogy sem oda, sem vissza nem véd a legtöbbünk által viselt textil, vagy orvosi maszk.”

Az emberek továbbra is járnak dolgozni, tömegközlekedést vesznek igénybe, bevásárolnak a boltban, nincsen teljes lezárás az országban. Ilyen szigorítások ellenére is terjed a vírus, mi lenne, ha szabadon engednénk a vírust. Nem igaz, hogy zárva van minden! A boltok nyitva vannak, tömött sorok állnak a lakberendezés vagy műszaki boltokban és a nagyobb élelmiszerüzletekben. A munkahelyeken dolgoznak az emberek. Az általános iskolákban is van tanítás Vannak korlátozó intézkedések, amelyek segítenek laposítani a fertőzési görbét, de semmiképpen sem jelenthető ki, hogy majdnem minden be van zárva!

Epidemiológiai kutatások bebizonyították, hogy a maszk viselése korlátozhatja a vírus terjedését, valamint azt is kimutatták, hogy mérsékelheti a betegség súlyosságát is a fertőzöttek körében. ostoni adatok kimutatták, hogy a maszkoknak köszönhetően csökkent a Covid-19 fertőzés az egészségügyi dolgozók körében. Túlzás lenne azt állítani, hogy önmagában a maszk viselése megelőzi a fertőzést, de használata lassíthatja a járvány terjedését, valamint több olyan elmélettel is találkoztunk a víruskutatás során, hogy a betegség súlyosságát befolyásolja a bejutott vírusok száma. A maszkviselés csökkenti ezt a számot, ezáltal mérsékli a vírus súlyosságát.

Szavazzon, hogy lássa mások véleményét!

„Nyárra miért oldották fel a korlátozásokat, hogyha ennyire súlyos a vírus? Akkor nem fertőzött? Ezekkel a korlátozásokkal csak tönkreteszik az emberi kapcsolatokat, a maszkviseléssel pedig egy arc nélküli társadalmat akarnak létrehozni, ahol mindenki megy a másik után.”

Nyáron is terjedt a vírus, de mivel az első hullámban annyira szigorú lezárásokat eszközölt a kormány, sikerült még az elején elfojtani a terjedést. Kevés aktív fertőzött volt. Nyáron egyébként is sokkal többet tartózkodnak kültéren az emberek, így a szabad levegőn nem tud olyan víruskoncentráció kialakulni, ami elősegítené a terjedést. Télen pedig sokat vagyunk beltéren, ritkán szellőztetünk, ez mind a vírust segíti. Már augusztusban emelkedni kezdtek a számok, amikor sokan hazaérkeztek a nyaralásukról. Valóban nagyon sok mindent feláldoztunk, azért, hogy megfékezzük a vírust és még így is 2 millió halálos áldozata van, nem beszélve az egészségügyi rendszerek túlterheléséből származó áldozatokról. Senki sem örül annak, hogy korlátozni kell a társas kapcsolatainkat, a kulturális életünk egy részét, a tanulás és tanítás egyes formáit, a sportolás bizonyos formáit, de most erősnek kell lennünk és tudatosítani kell magunkban, hogy ezt egy nagyobb ügy érdekében tesszük: azért, hogy megfékezzünk egy olyan járványt, ami még ennél súlyosabb következményekkel is járhat. 

Szavazzon, hogy lássa mások véleményét!

„Ha már érezzük, hogy megfertőzödtünk minek teszteltessük magunkat? Akkor már úgy sem tehetünk ellene semmit!”

 

Maga a PCR vizsgálat hatósági eljárást von maga után, ami azt jelenti, hogy ha valaki pozitív, akkor kötelességei vannak és nem csak neki, hanem mindenkinek, akivel egy háztartásban él. Otthon kell maradni, tájékoztatni kell a háziorvost és a járványügyet, össze kell írni a kontaktokat és jelezni nekik a pozitív eredményt, hogy ők se fertőzzenek tovább. Azért fontos a szűrővizsgálat, mert ha az eredmény valóban pozitív, komolyan kell venni a karantént és fontos, hogy senki ne menjen vissza a munkahelyére, iskolába, óvodába, addig amíg nincsen negatív PCR eredmény. A Magyar Hatóságok által kiszabott hivatalos karantén jelenleg 10 nap. Ennek ellenére a gyakorlat azt igazolja, hogy gyakran a fertőzőképesség elhúzódhat és akár 15-20 nap után is kimutatható a vírus a szervezetben.

Szavazzon, hogy lássa mások véleményét!

Köszönjük, hogy kitöltötte kérdőívünket!