Októberben a női egészség került a középpontba, az ősz utolsó hónapján pedig nem feledkezhetünk meg a férfiakról! 

Movember néven vált híressé az Ausztráliából induló mozgalom, ami minden év novemberében nemzetközi szinten hívja fel a figyelmet a férfiakat érintő tumoros megbetegedésekre, többek között a prosztatarák megelőzésére és felimerésére.

A rendszeres szűrővizsgálat életeket menthet!

Manapság sajnos majdnem mindenki ismer olyan személyt, aki jelenleg is küzd, vagy küzdött korábban rákos megbetegedéssel. A statisztikák szerint a világon minden 6. férfi prosztatarákban hal meg, pedig az időben felismert daganatos betegség kezelhető és visszafordítható! 

A Movember mozgalom 2004 óta van jelen Magyarországon – Ments Manust néven, akik több mint egy évtizednyi munkának köszönhetően az ország legnagyobb férfiegészséggel foglalkozó szervezetévé nőtték ki magukat. Nem csak novemberben, hanem az év mindennapján azért dolgoznak, hogy a lehető legtöbb helyszínre eljussanak információs anyagaikkal és PSA-szűrővizsgálataikkal.

 

Mi az a PSA szűrővizsgálat?

A prosztataspecifikus antigén (PSA) a prosztatamirigy hámsejtjeiben található. Prosztatarákban szenvedő betegeknél az fPSA % érték jelentősen alacsonyabb, mint a jóindulatú betegségben szenvedőknél vagy az egészségeseknél.

Évenként ajánlott a PSA vizsgálatot az urológiai vizsgálattal együtt elvégeztetni akkor is, hogyha nincsenek kellemetlen tünetek.

A kor előrehaladtával megnő a kockázata a prosztatát érintő megbetegedéseknek, ezért 45 év felett már fokozottan fontos az évenkénti tumormarkerszűrés, amely egyéb daganatos betegségekre is felhívhatja a figyelmet.

Kinek ajánljuk a Tumormarker FÉRFI MAX szűrőcsomagot?

Amennyiben Önnek olyan tünetei, panaszai vannak, amely felveti a daganatos megbetegedés lehetőségét orvosa részéről, vagy az utóbbi néhány hónapban indokolatlanul 5-10 kg-ot fogyott, esetleg a szervezetében, testében, testfelszínén olyan csomót vagy rendellenességet tapint vagy észlel, amelynél szükséges a daganat lehetőségének kizárása, akkor szakmailag indokolt egyes tumormarkerek mérése.

Fenti esetekben mindig forduljon panaszainak megfelelő szakorvoshoz is – az esetlegesen elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményétől függetlenül is -, hogy a tumorkutatás, a daganatos betegség kizárása vagy megállapítása a szükséges klinikai és képalkotó vizsgálatokkal kiegészüljön, ugyanis negatív tumormarker eredmény nem zárja ki, vagy bizonyítja be 100%-osan a daganatos megbetegedést!