A tumormarkereket a daganat sejtek termelik, ezeket az anyagokat különböző testváladékokból lehet kimutatni: vérből, vizeletből, vagy székletből. A laborvizsgálatok segítenek a jelentkező panaszok hátterében álló betegségek feltárásában, vagy ezek kizárásában.

Kinek ajánljuk a Tumormarker FÉRFI MAX szűrőcsomagot?

  • Amennyiben Önnek olyan tünetei, panaszai vannak, amely felveti a daganatos megbetegedés lehetőségét orvosa részéről, vagy az utóbbi néhány hónapban indokolatlanul 5-10 kg-ot fogyott, esetleg a szervezetében, testében, testfelszínén olyan csomót vagy rendellenességet tapint vagy észlel, amelynél szükséges a daganat lehetőségének kizárása, akkor szakmailag indokolt egyes tumormarkerek mérése.
  • Fenti esetekben mindig forduljon panaszainak megfelelő szakorvoshoz is – az esetlegesen elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményétől függetlenül is -, hogy a tumorkutatás, a daganatos betegség kizárása vagy megállapítása a szükséges klinikai és képalkotó vizsgálatokkal kiegészüljön, ugyanis negatív tumormarker eredmény nem zárja ki, vagy bizonyítja be 100%-osan a daganatos megbetegedést!

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

A teszt bizonyos máj-, here- és petefészekrák típusok felismerését és kezelésének nyomon követését segíti. Értéke jóindulatú elváltozásokban és gyulladásokban is emelkedhet.

A gesztációs trofoblasztikus betegség (GTD) vagy csírasejtdaganatok diagnosztizálásának és monitorozásának elősegítésére.

A prosztataspecifikus antigén (PSA) a prosztatamirigy hámsejtjeiben található. Prosztatarákban szenvedő betegeknél az fPSA % érték jelentősen alacsonyabb, mint a jóindulatú betegségben szenvedőknél vagy az egészségeseknél. 

A CA 19-9 egy tumorral kapcsolatos antigén, mely hasznosnak bizonyult a hasnyálmirigy-daganatban szenvedő betegek diagnosztizálásában és gondozásában. A CA 19-9 emellett a többi szerológiai markernél jóval érzékenyebb és specifikusabb markernek bizonyult a hasnyálmirigyrák kimutatására.

A CA 72-4 különböző karcinomákban jelenhet meg: emlő, vastagbél, petefészek, méhnyálkahártya eredetű, gyomor és hasnyálmirigy, nem-kissejtes tüdőrák. A teszt segítséget nyújt az ovárium, illetve a gyomorrákos megbetegedése során alkalmazott terápiák hatékonyságának ellenőrzéséhez. Az emelkedett CA 72‑4 szérumértékek jóindulatú megbetegedésekre is utalhat: hasnyálmirigy gyulladás, májcirrózis, tüdő-, reumatikus és nőgyógyászati megbetegedések, petefészek jóindulatú betegségei, emlő megbetegedések és a gyomor-bélrendszer jóindulatú elváltozásai. 

A CEA magzati és tumorsejtek által termelt fehérje. Mivel ezek a sejtféleségek egészséges szervezetben nem fordulnak elő, a CEA emelkedett értékéből következtetni lehet arra, hogy a szervezetben daganatos elváltozás alakult ki. Emelkedett CEA koncentráció elsődleges vastag-és végbélrákban fordul elő, de más szerveket – például a gyomor-bélrendszert, az emlőt, a tüdőt, a petefészket, a prosztatát, a májat és a hasnyálmirigyet – érintő rosszindulatú daganatban is.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A laborlelet önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, csupán csak következtetni lehet belőle bizonyos betegségekre, amelyet a vizsgálat után a megfelelő szakorvos tud kezelni. Minden esetben keresse fel szakorvosát!

A Tumormarker FÉRFI MAX csomag ára: 41 700 Ft