Az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is említik, éppen ezért nagyon fontos, hogy felmérjük a probléma mértékét és életmódot váltsunk. A megfelelő, minőségi étkezés mellett a sport és számos esetben, a gyógyszeres kezelés hozzájárulhat a cukorbetegség megelőzéséhez.

A szénhidrátdiéta olykor igencsak próbára teheti az ember kitartását és akaraterejét, nagy változás ez egy ember életében. Számolni és mérni kell az étkezések összetételét és ez a bizony nem is mindig olyan egyszerű feladat. Az addigi táplálkozást hátrahagyva, új rendszert és szokásokat kell bevezetni.

Hányszor kell enni?

Napi 5-6 étkezés között kell elosztani az előírt napi szénhidrát mennyiséget, így tartható optimális keretek között a vércukorszint. A legfontosabb a rendszeresség és a szabályok betartása.

Ideálisan 3 óránként javasolt az étkezés, ajánlott előre megtervezni az étkezéseket és a bevásárlásokat is. A nagyétkezések közé tartozik a reggeli, ebéd és vacsora, emellett pedig van tízórai és uzsonna, amik kisétkezésnek számítanak.

A legjobb megoldás az otthon készített étel, ugyanis fontos, hogy hány gramm szénhidrátot tartalmaz egy étkezés, illetve az összetevők felszívódása is roppant fontos tényező.

A felszívódás, ami igazán számít

A felszívódással kapcsolatban lassú és gyors szénhidrátokról beszélhetünk, amik befolyással vannak az inzulinrezisztensek mindennapjaira. Lassú felszívódásúak lehetnek a gabonafélék, lisztek, rizsfélék, az olajos magvak és a zöldségek. A gyors felszívódásúak csoportjába tartozik a krumpli, gyümölcslé, a gyümölcsök, tej, kefír és még sok más.

A 160 grammos diéta

A legtöbb orvos a szokásos 160 grammos szénhidrátdiétát javasolja, de biztos mindenkinek ez a legmegfelelőbb? Nehezen képzelhető el, hogy megfelel ugyanaz a szénhidrátbevitel az eltérő súlyú, magasságú, korú és nemű embereknek. Lehet személyre szabottan növelni vagy csökkenteni a szénhidrát mennyiségét, de minden esetben fontos elmondani, hogy fontos az orvossal való konzultáció.

Általános szénhidrát eloszlás egy napra:

  • reggeli: 30 g, lassú
  • tízórai: 20 g, max 10 g gyors
  • ebéd: 50 g, max 20 g gyors
  • uzsonna: 20 g, vegyes vagy gyors
  • vacsora: 40 g, lassú, max 10 g gyors
  • opcionálisan 6. étkezésként utóvacsora: 10 g lassú (de a vacsora akkor 30 g)

Ez a 160 grammos szénhidrátdiétára van kifejezve, de arányait figyelembe véve lehet használni személyre szabott diétához is.

Mindig kérje orvosa vagy dietetikusa segítségét a diéta beállításában és elosztásában.

 

Kerülendő!

  • egyes konyhai eljárások: pürésítés, rántás, habarás, pirítás, turmixolás
  • cukrok (minden formában)
  • puffasztott, extrudált élelmiszerek
  • fehér liszt, gríz
  • banán, szőlő, görögdinnye, aszalványok
  • fehér rizs, jázmin rizs

A fehér lisztet, teljes kiőrlésű vagy maglisztek bevezetésével helyettesíthetjük. Inzulinrezisztenciások számára a növényi tejek jó alternatívák lehetnek, de figyelembe kell venni, hogy csak a hozzáadott cukortól mentes termékből válogathatnak a diéta során.

A mai világban, egyre több megoldást találhatunk, ami akár helyettesítheti az eddig megszokottnak számító alapanyagokat és ízeket. Az alternatív termékek kínálata is folyamatosan növekszik az üzletekben, ez is azt mutatja, hogy az igény is megnőtt az utóbbi években.

Az inzulinrezisztenciás étrend nem egy fogyókúra, nem egy-két hét vagy hónap, ez egy életmód.

 

Az inzulinrezisztencia nem játék, vegye komolyan!