Az inzulinrezisztencia (IR) az az állapot, amikor sejtek nem tudják felvenni a működésükhöz szükséges glükózt, mert az inzulin gyengén tud csak kapcsolódni az inzulin-receptorokhoz. Az inzulin felelős azért, hogy a glükóz beépüljön a sejtekbe.

Kinek ajánljuk az Inzulinrezisztemcia szűrőcsomagot?

  • Az inzulinrezisztenciának általában nincsenek tünetei, ezért tünetmentesen is érdemes elvégeztetni a vizsgálatot.
  • Inzulinrezisztenciára jellemző tünetek lehetnek: depresszió, rossz közérzet, fáradtság, hajhullás, túlsúly, alma típusú elhízás, menstruációs zavar, meddőség, erős szőr növekedés. Az inzulin rezisztens állapot nők körében fordul elő gyakrabban.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

Az adiponektin egy protein alapú hormon, szabályozza a glükóz és a zsírok anyagcseréjét, ezért jelezheti az inzulinrezisztenciát. Minél több adiponektin szabadul fel a zsírsejtekből, annál vékonyabb lesz a testalkatunk.

Gyulladásos folyamatok felismerésére alkalmas, és annak ellenőrzésére, hogy hogyan reagál a kezelésre a gyulladást okozó betegség.

 

A vizsgálat a szervezet vas-tárolási képességéről ad felvilágosítást.

A vizsgálat a máj- és a csontbetegség közötti megkülönböztetésre szolgál, amikor emelkedett az alkalikus  foszfatáz szintje. Májbetegség vagy túlzott alkoholfogyasztás szűrésére is alkalmas.

A vércukor szintjének egymást követő meghatározott időközönkénti mérése (0,60,120). A vizsgálatot elrendelhetik a diabétesz diagnosztizálására.

A HDL a vérben koleszterint szállító lipoproteinek egyik csoportját alkotja. A HDL-t hasznosnak tekintik, mivel eltávolítja a koleszterinfelesleget és lerakódásokat. Ezért a HDL-koleszterint „jó” koleszterinnek is hívják. A kialakuló szívbetegség kockázatának kiszűrésére alkalmas.

A vizsgálat a vérben lévő húgysav koncentrációjának meghatározására szolgál. A magas húgysav szint köszvényre utalhat. A vizsgálatot a kemoterápia és a sugárkezelés hatékonyságának monitorozásakor is szokták alkalmazni.

A koleszterinnek a sejtmembránok felépítésében, valamint a a D3-vitamin, a szteroid hormonok és az epesavak szintézisében játszik meghatározó szerepet. Nagy része a májban és a bélnyálkahártyában szintetizálódik, a további koleszterint a táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe. A koleszterin a többi lipid paraméterrel együtt (HDL-koleszrein, LDL-koleszterin, triglicerid) képet ad a lipidanyagcseréről és annak zavarairól, az esetleges szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatáról, így alkalmas a kialakuló szívbetegség kockázatának kiszűrésére.

Az izomban előforduló fehérjemolekula, a mérhető koncentrációja függ az izomtömegtől, az életkortól, a nemtől és a testsúlytól is. A vesék normális működésének vizsgálatára és a vesebetegségek kezelésének ellenőrzésére.

A vese működésének vizsgálatára és a dialízis, valamint más vesebetegségben vagy vesekárosodásban használt kezelések hatékonyságának követésére.

Az LDL koleszterin a vérzsírok egyik típusa, mérése segít a szív és érrendszeri betegségek, legfőképpen az érelmeszesedés korai felismerésében.

Vizsgálja a csontmetabolizmushoz kapcsolódó problémákat, vagy a paratireoid (mellékpajzsmirigy) funkciót.

 

Az inzulinrezisztencia mérőszáma a homaindex. Amennyiben ez az érték 4 feletti, kórosnak tekinthető. Célszerű a glükózterheléssel együtt elvégezni.

A Hemoglobin a vörösvérsejtekben lévő fehérje molekula, ehhez a molekulához stabilan kötődik a glükóz, a vércukor koncentrációjával arányos mértékben. Jól mutatja a szervezet előző 6-8 hét átlagos vércukor koncentrációját.

A TSH hatására a pajzsmirigy perifériás hormonokat T4-et és T3-at termel. A pajzsmirigybetegségek szűrésére és kórmeghatározására, valamint a hypothyreosis és hyperthyreosis kezelésének ellenőrzésére.

A vérben lévő fehérje féleség, amely megköti és szállítja a vas ionokat. Diagnosztikai értékét az anémia megítélése esetén a vasháztartás további paramétereivel célszerű kiegészíteni.

Magas szintje növeli a szív – és érrendszeri betegségek kockázatát. Mérése lehetőséget ad a lipidanyagcserét érintő betegségek diagnosztizálására. Célszerű a többi lipidparaméterrel együtt mérni.

A vas az élő szervezetek számára alapvető fontosságú; számos élettani folyamatban elengedhetetlen a jelenléte, ilyen például a DNS szintézis, a biológiai oxidáció és  számos anyagcsere folyamat. Kémiai tulajdonságai miatt a túlzott mennyiségű vas jelenléte veszélyes is lehet, mivel szerepet játszik a káros szabadgyökök képződésében.

A vérképvizsgálat a vérsejtek automatizált megszámlálását jelenti a vérben. Információval szolgál a keringő fehérvérsejt- (FVS), vörösvértest- (VVT) és vérlemezke-populációkról. Az eredmény magában foglalja a sejtek számát, típusát, nagyságát, alakját, és még néhány más fizikai jellemzőjét.

Az anyagcsere és a veseműködés rendellenességeinek, valamint a húgyúti fertőzések felismerésére.

A GOT egy enzim, amely főként a szívben és a májban található, és kisebb mértékben egyéb izmokban. Amikor a máj vagy az izomsejtek megsérülnek, a GOT kiszabadul a vérbe.

A GPT egy enzim, amely főként a májban található; kisebb mennyiségben még előfordul a vesékben, szívben és az izmokban. Májkárosodás esetén szintje megemelkedik. 

Mi a teendő a vizsgálat után?

A laborlelet önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, csupán csak következtetni lehet belőle bizonyos betegségekre, amelyet a vizsgálat után a megfelelő szakorvos tud kezelni. Minden esetben keresse fel szakorvosát!

Az Inzulinrezisztencia szűrőcsomag ára:  36 320 Ft