A pajzsmirigy problémái mára népbetegségnek számítanak: a teljes lakosság körében az a pajzsmirigy-alulműködés 4,4 százalékban, a túlműködés pedig 1,4 százalékban fordul elő.

A pajzsmirigy a nyaki részen található belső elválasztású mirigy, melynek elsődleges feladata a hormontermelés. A pajzsmirigy hormon meghatározó szerepet tölt be a szervezet anyagcseréjének szabályozásában, a növekedésben, az agyi működésben, emellett befolyásolja a szívműködést, a hőháztartást, az idegrendszeri érzékenységet, az emésztőrendszer működését és a menstruációs ciklust.

A pajzsmirigy-alulműködés

Alulműködés során a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont; ez a probléma bárkit érinthet, de gyakori gyerekkorban, valamint nőknél, főleg a várandósság idején vagy a változókor utáni időszakban.

Hátterében állhatnak különféle veleszületett, vagy kialakult szervi betegségek, illetve korábbi pajzsmirigy műtét vagy hormontartalmú gyógyszerek szedése, aminek következtében TSH hormonhiány jelentkezhet.

Ha az alábbi problémák közül több egyidejű, tartós jelenlétét tapasztalja gyanakodhat pajzsmirigy- alulműködésre:

fáradékonyság; hízás; fázékonyság; lassú szívritmus, lassú mozgás és beszéd; izom- és ízületi fájdalom, görcsök, gyengeség; székrekedés; száraz bőr; töredezett, vékony körmök és haj; csökkent izzadás; rendszertelen menzesz, erőteljes vérzés; arc-, kéz- és lábduzzanat; rossz alvás; egyensúlyzavarok; libido csökkenés; visszatérő légúti fertőzések; depresszió; vérszegénység, magas koleszterinszint, májenzim eltérések.

A pajzsmirigy alul-működés legtöbbször fokozatosan alakul ki, ezért a tünetek kevésbé feltűnők és általánosak, amik sok más betegségre is utalhatnak.

Csak vérvétellel lehet pontos információt kapni a pajzsmirigy funkció állapotáról.

 

A pajzsmirigy-túlműködés

Pajzsmirigy-túlműködés során a pajzsmirigy több hormont termel, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. Ezek a hormonok az anyagcserét szabályozzák, tehát a pajzsmirigy túlműködésnél a szervezet működési folyamatai felgyorsulnak. Nőknél gyakrabban alakul ki, mint férfiaknál és a betegek nagy része 60 évnél idősebb.

Ahogyan az alulműködésnek, úgy a túlműködésnek is többféle oka lehet, de az esetek többségében egy autoimmun betegség a Graves-Basedow betegség okozza. Kialakulhat még helytelen táplálkozás miatt (túlzott jódbevitel), bizonyos gyógyszerek szedése mellett – de főleg a szívritmuszavarokban alkalmazott amiodaron, vagy a bipoláris betegségekben alkalmazott lítium alkalmazása során – , vírusos vagy autoimmun pajzsmirigy gyulladás következtében.  

Ha az alábbi problémák közül több egyidejű, tartós jelenlétét tapasztalja gyanakodhat pajzsmirigy túlműködésre:

a megnagyobbodott pajzsmirigy miatt megduzzadt nyak; idegesség; hangulatingadozás; ingerlékenység, szorongás, koncentrációs nehézség; hasmenés; légzési nehézség; gyengeség, fáradékonyság, rossz alvás; meleg érzékenység, izzadt, nyirkos bőr, hőemelkedés, láz; megnövekedett étvágy; termékenységi problémák, libido csökkenés; foltos hajhullás; szapora szívverés, szídobogás érzés; kézremegés, vörös tenyerek és talpak; hirtelen fogyás vagy súlygyarapodás.

Általánosságban elmondható, hogy a pajzsmirigy-betegségek nagyon ritkán befolyásolják tartósan az életminőséget és az életkilátásokat sem rövidítik meg, ugyanakkor a nem diagnosztizált pajzsmirigy problémák ronthatják a fogamzóképességét és megnövelhetik a vetélés kockázatát.

A pajzsmirigyproblémákra visszavezethető tünetek lehetséges okaival kapcsolatos legátfogóbb laboratóriumi vizsgálatcsomagunk feltárhatja a pajzsmirigy alul- vagy túlműködését és annak okát, továbbá a pajzsmirigy egyéb betegségeit.