A pajzsmirigy felelős a szervezet anyagcsere-folyamatainak megfelelő működésért és a növekedésért. A csomag a pajzsmirigyproblémákra visszavezethető tünetek lehetséges okaival kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatokat tartalmazza. A pajzsmirigybetegségek elsősorban olyan állapotok, amelyek a termelt pajzsmirigyhormonok mennyiségét érintik.  A vizsgálattal kiszűrhető a pajzsmirigy rendszertelen működése. 

Kinek ajánljuk a Pajzsmirigy MAX szűrőcsomagot?

  • A pajzsmirigyproblémákra visszavezethető tünetek lehetséges okaival kapcsolatos legátfogóbb laboratóriumi vizsgálatcsomag. Feltárhatja a pajzsmirigy alul- vagy túlműködését és annak okát, továbbá a pajzsmirigy egyéb betegségeit. 
  • Csomagunk tartalmazza a leggyakoribb autoimmun pajzsmirigybetegség (Hashimoto-thyreoiditis, Graves-kór) kiderítését szolgáló első körös vizsgálatokat, valamint azokat a speciális laboratóriumi paramétreket is, amelyek vizsgálatára leggyakrabban endokrinológus szakorvos ajánlásával kerül sor.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

A tireoglobulinnak fontos szerepe van a pajzsmirigyhormon szintézisében. TG elleni antitest jelenlétében csökken a pajzsmirigy hormontermelése, ami hosszútávon hypothyreosist okozhat.

A pajzsmirigy hámsejtjeihez kötött fehérje, a leggyakoribb pajzsmirigy autoantitestek. Ezek jelenléte hosszabb távon pajzsmirigy alulműködéshez vezet.

A vizsgálatot a pajzsmirigyműködés megítélésére használják.

A pajzsmirigy működésének ellenőrzésére, hypothyreosis vagy hyperthyreosis diagnózisának elkészítéséhez; újszülöttkori hypothyreosis szűrésére.

A pajzsmirigybetegségek szűrésére és kórmeghatározására, valamint a hypothyreosis és hyperthyreosis kezelésének ellenőrzésére.

Az általános egészségi állapot felmérésére, valamint különböző betegségek (például vérszegénység és fertőzések) szűrésére.

A TSH hatására a pajzsmirigy perifériás hormonokat T4-et és T3-at termel. A pajzsmirigybetegségek szűrésére és kórmeghatározására, valamint a hypothyreosis és hyperthyreosis kezelésének ellenőrzésére.

Az rT3 lényegében egy inaktív hormon, ám képes a sejtek T3-at kötő receptorokhoz kapcsolódni. Ha a szintje megemelkedik pajzsmirigy alulműködés tünetei léphetnek fel. A vizsgálatot akkor érdemes elvégeztetni, amikor pajzsmirigyfunkciós vizsgálatok eredményei normál értékeket mutatnak, mégis pajzsmirigy alulműködésre jellemző tüneteket tapasztal.

Néhány pajzsmirigy eredetű daganat kezelésének követésére, valamint a daganat kiújulásának vizsgálatára használják a vizsgálatot. Ritkábban  a fokozott pajzsmirigyműködés (hyperthyreosis) okának kiderítéséhez is alkalmazhatják.

A Pajzsmirigy MAX csomag ára: 29 220 Ft

Mi a teendő a vizsgálat után?

A laborlelet önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, csupán csak következtetni lehet belőle bizonyos betegségekre, amelyet a vizsgálat után a megfelelő szakorvos tud kezelni. Minden esetben keresse fel szakorvosát!