A külső megjelenés és a test változásainak pozitív megítélése, az önelfogadás napról napra nagyobb teret nyer. A test folyamatos változásokon megy keresztül, de van, ami nem változik, ez pedig az egészség fontossága. A testsúly nem állandó, de ha kórosan gyarapodik vagy csökken, akkor érdemes utánajárni a háttérben megbújó okoknak, ugyanis sok betegség jele lehet a fogyás, illetve a hízás is.

Mennyire számít a testtömeg-index?

A testtömeg-index kiszámolja az ideális testsúlyt a magasság alapján. Ez csupán egy irányérték, ami nem veszi figyelembe az izomtömeget és a testfelépítést sem.

  • A BMI (testtömeg index) szerint:
  • a normális érték 18,5 és 25 között van
  • 18,5 alatt soványságról beszélünk
  • míg 25 és 30 között túlsúlyosnak
  • 30 fölött pedig elhízottnak számít az ember

A testtömeg indexét itt tudja kiszámolni!

Túlsúly, ami több néhány plusz kilónál

A leggyakoribb halálozási okok listáján elsők között szerepel az elhízás, ugyanis számtalan egészségügyi problémához vezethet.

A helytelen, egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul az elhízáshoz. De néhány esetben egy még rejtett betegség áll a háttérben, amit fontos kivizsgálni. Akár a normális táplálkozás mellett, a pajzsmirigy alulműködés és az inzulinrezisztencia is okozhat hirtelen súlygyarapodást.

Minden esetben fontos kivizsgáltatni magunkat, ha kis időn belül hirtelen súlygyarapodást észlelünk!

A fogyás nem mindig örömteli

Az elhízásról több szó esik általában, mint a kóros fogyásról, pedig ez is sok veszélyt tartogat. A gyors anyagcsere, a soványság okai közé tartozhat, ami mögött genetikai hajlam húzódhat. A 3 leggyakoribb probléma, az emésztési, felszívódási zavar vagy az életmódváltó diéta túlzott súlyvesztést okozhat . A testsúly csökkenésének számos oka lehet:

  • cukorbetegség
  • pajzsmirigy túlműködés
  • mellékvese rendellenessége
  • daganatos megbetegedések
  • egyes gyógyszerek szedése következtében

Miért veszélyes?

A kóros soványságnak és a túlsúlynak egyaránt több egészségkárosító hatása is lehet. Ezek hosszú távon akár visszafordíthatatlan következményeket is jelenthet.

A túlsúllyal küzdőknél nagyobb az esélye a szívinfarktus kialakulásának és akár 6-7 évvel csökkenhet az élettartamuk. Növeli a kockázatát a cukorbetegségnek, az agyvérzésnek, a trombózis és magas vérnyomás kialakulásának.

A kóros fogyás miért is olyan veszélyes? Kihatással lehet az immunrendszer megfelelő működésére, a nemi hormonokra, ezenfelül még felléphet vitaminhiány és vérszegénység is.

Táplálkozzunk egészségesen és tudatosan! Tartsuk meg az egyensúlyt, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben!

 

Legyen büszke magára, ha belenéz a tükörbe.

Vizsgáltassa ki magát, hogy a nehézségek ne nyomják a vállát.