A túlsúly egy olyan probléma, ami a Föld lakosságának több mint egynegyedét érinti. Az elhízás több egészségügyi panasz oka lehet, súlyosabb esetben beszélhetünk kóros elhízásról, ami komolyabb keringési- , szív és anyagcsere betegségekhez (érelmeszesedés, szívinfarktus, diabétesz) vezethet.

Kinek ajánljuk az Elhízás / túlsúly szűrőcsomagot?

 
  • Orvosi értelemben akkor számít valaki túlsúlyosnak, ha a testsúlya 20%-kal meghaladja az ideális testsúlyt.
  • Ennek a csomagnak a segítségével az általános egészségiállapotot felmérő laborvizsgálatokon túl, az elhízás lehetséges okaira is fényderülhet.
  • A testtömeg index (TTI vagy BMI) segítségével meghatározhatjuk, hogy túlzottan sovány, normál testsúlyú, túlsúlyos, vagy elhízott a páciens.

Hogyan határozhatjuk meg a testtömeg indexet?

  • A megadott testtömeget (kg) a testmagasság (m) négyzetével elosztva kapjuk meg azt az értéket, amely alapján megállapítható, hogy adott személy melyik kategóriába (normál testsúly, túlsúlyos, stb.) esik.
Testtömegindex (kg/m²)Testsúlyosztályozás
< 16kóros soványság
16 – 16,99mérsékelt soványság
17 – 18,49enyhe soványság
18,5 – 24,99normális testsúly
25 – 29,99túlsúlyos
30 – 34,99I. fokú elhízás
35 – 39,99II. fokú elhízás
≥ 40III. fokú (súlyos) elhízás
  • Az elhízás mértékének megállapításához használt testtömeg index értéke megmutatja, hogy melyik kategóriába sorolhatjuk magunkat, azonban a pontos kiértékeléshez figyelembe kell venni az egyéni tényezőket és adottságokat is.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A laborlelet önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, csupán csak következtetni lehet belőle bizonyos betegségekre, amelyet a vizsgálat után a megfelelő szakorvos tud kezelni. Minden esetben keresse fel szakorvosát!

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

Az adiponektin egy protein alapú hormon, szabályozza a glükóz és a zsírok anyagcseréjét, ezért jelezheti az inzulinrezisztenciát. Minél több adiponektin szabadul fel a zsírsejtekből, annál vékonyabb lesz a testalkatunk.

Gyulladásos folyamatok felismerésére alkalmas, és annak ellenőrzésére, hogy hogyan reagál a kezelésre a gyulladást okozó betegség.

A vizsgálattal a dehidroepiandroszteron-szulfát koncentrációját lehet meghatározni. Az eredmény elsősorban a mellékvesekéreg-működéséről ad felvilágosítást.

A diabetes mellitus nevet annak az állapotcsoportnak adták, amelyben a páciens képtelen inzulintermelésre és -felhasználásra. A vizsgálattal meghatározható, hogy a vér glükózszintje az egészséges tartományon belül van-e, valamint a hyperglykaemia (magas vérglükózszint), a hypoglykaemia (alacsony vérglükózszint), a diabétesz és a diabétesz előtti állapot szűrésére, diagnosztizálására és monitorozására.

A HDL a vérben koleszterint szállító lipoproteinek egyik csoportját alkotja. A HDL-t hasznosnak tekintik, mivel eltávolítja a koleszterinfelesleget és lerakódásokat. Ezért a HDL-koleszterint „jó” koleszterinnek is hívják. A kialakuló szívbetegség kockázatának kiszűrésére alkalmas.

A vérben lévő húgysav koncentrációjának meghatározására szolgál; a magas húgysavszint utalhat köszvényre és egyéb betegségekre is. A vizsgálatot a kemoterápia és a sugárkezelés monitorozásakor is szokták alkalmazni.

A koleszterinnek a sejtmembránok felépítésében, valamint a a D3-vitamin, a szteroid hormonok és az epesavak szintézisében játszik meghatározó szerepet. Nagy része a májban és a bélnyálkahártyában szintetizálódik, a további koleszterint a táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe. A koleszterin a többi lipid paraméterrel együtt (HDL-koleszrein, LDL-koleszterin, triglicerid) képet ad a lipidanyagcseréről és annak zavarairól, az esetleges szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatáról, így alkalmas a kialakuló szívbetegség kockázatának kiszűrésére.

A kortizol egy, a mellékvesék külső rétege (kéreg) által termelt hormon. A kortizol olyan szteroid hormon, amely bontja a zsírt és a fehérjét, és stimulálja a máj glükóztermelését. Számos élettani folyamatban fontos szerepet tölt be, elhízás során a kortizol emelkedett értéket mutat. 

Az LDL koleszterin a vérzsírok egyik típusa, mérése segít a szív és érrendszeri betegségek, legfőképpen az érelmeszesedés korai felismerésében.

Fontos szerepet játszik a zsíranyagcsere ellenőrzésében, valamint a jóllakottság és az éhségérzet szabályozásában. Amikor a zsírsejtek feltöltődtek leptin kiküldésével jelzik a jóllakottság érzetet. 

A pajzsmirigy hormonok szabályozzák a szervezet energia felhasználási fokát. A TSH serkenti a pajzsmirigy T3 és T4 hormonok termelését. A TSH csökkenése is állhat az elhízás hátterében.

Magas szintje növeli a szív – és érrendszeri betegségek kockázatát. Mérése lehetőséget ad a lipidanyagcserét érintő betegségek diagnosztizálására. Célszerű a többi lipidparaméterrel együtt mérni.

Az Elhízás / túlsúly szűrőcsomag ára: 33 140 Ft