Egyik napról a másikra jönnek ki az újabb, egymásnak ellentmondó hírek az oltásokkal kapcsolatban, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket, és próbálunk eligazodni az információ rengetegben. Hogy kinek hiszünk, az függhet a pillanatnyi állapotunktól, vagy a híreket közlő médium megbízhatóságától. Vajon létezik olyan információforrás, ami valóban hiteles?

Nyilatkoznak a gyártók

Éppen, amikor úgy éreznénk, hogy elsüllyedünk az információ rengetegben, akkor jön egy olyan fordulat, ami talán segít valóban tisztán látni. Így volt ez nemrégiben is, amikor maguk a vakcinákat gyártók nyilatkoztak a saját termékeikkel kapcsolatban. Közleményeik sokak számára jelent tényleges segítséget, ugyanis részletesen tájékoztatják a közönséget az adott oltás típus által biztosított várható védettségi időről.

Nézzük, mit mondanak a gyártók az Ön oltásáról!

Moderna

Akik ezt az oltást kapták, valószínűleg most kifejezetten megnyugodnak, ugyanis a közleményükben azt a tájékoztatást adták, hogy a második dózis felvétele után hat hónappal is 90%-os védelmet biztosít.

Szputnyik V

Az orosz vakcina ígérte eddig a leghosszabb ideig tartó védettséget, az intézmény vezetőjének állítása szerint, a két dózis felvételét követően, mintegy két évig is fennállhat a védelem. Sőt, az első oltóanyag sem „tétlen”, hiszen már az is 4-5 hónapra biztosítja a szükséges antitest számot.

Janssen

A Magyarországon ritkábban előforduló Janssen a maga egy dózisával egyedinek számít. A védettségi időt tekintve azonban általános, a gyártó elmondása szerint mintegy 8 hónapig bizonyítható az általa nyújtott védelem.

Pfizer

A Pfizer oltóanyagot gyártó intézmény vezérigazgatója kissé ellentmondásos információkat közöl, de szerencsére ezek sem túl riasztóak. Albert Bourla nyilatkozatában azt mondta, hogy a második dózis beadása után fél évvel is 91 százalékosan véd a vakcina, ennek ellenére legutolsó beszédében a harmadik dózis beadásának szükségességét is meglebegtette, ami nyilván kérdéseket vet fel.

Astra Zeneca

Az egyik legvitatottabb oltás típus, ami komoly szópárbajokat indított világszerte. A gyártó természetesen továbbra is kiáll amellett, hogy az oltóanyaga mindkét oltási intervallum esetén magas védettséget ad. Mindenesetre a harmadik oltás szükségességét ők is vizsgálják.

Sinopharm

Végül, de nem utolsó sorban, a Sinopharm vakcinája maradt, amelynek megítélése most igencsak megosztó a lakosság körében. Ők egyelőre nem adtak ki hivatalos állásfoglalást a védettségi idővel kapcsolatban, ez azonban egyre sürgetőbb lesz. Valószínűsíthető, hogy ennél az oltás típusnál is szükség lesz ismétlő oltásra.

Hogy mit a hoz a jövő, azt egyelőre nem tudhatjuk, de a jelen történéseire reagálhatunk. Az immunitásunk kialakulásában rendkívül sok tényező játszik szerepet, ahogy azt egy korábbi cikkünkben is olvashatja, de egyén szinten is van lehetőségünk tenni azért, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a fertőződést.