Napról napra újabb híreket olvashatunk a koronavírust illetően. Ezek hol aggasztóak, néha pedig igazán biztatóak, a valódi megnyugvást azonban az jelentené, ha kijelenthetnénk, hogy most már endémiás nyájimmunitás szintet ért el az országunk. De vajon mit is jelent ez a specifikus fogalom? Mostani cikkünkből ezt is megtudhatja!

Mit jelent az endémiás nyájimmunitás?

A folyamatos védekezés hatására a vírus terjedésének lehetősége folyamatosan csökken, azonban a Covid-19 vírus továbbra is jelen lesz a környezetünkben. A jövőben is előfordulhat fertőződés, azonban elkerülhetővé válnak a tömeges megbetegedések, vagy a súlyos tünetek. Ez jelentheti azt, hogy esetleg szükség lehet szezonális oltásra, vagy akár időszakos szűrésekkel is tájékozódhatunk állapotunkról. Érdemes tehát naprakésznek lenni a saját egészségünkkel kapcsolatban, és teszteket végezni, aminek segítségével megállapítható, hogy a vírus, vagy az arra létrejött ellenanyag jelen van-e a szervezetünkben. Sok kórokozót sikerült szinte teljesen háttérbe szorítanunk a kifejlesztett oltóanyagok segítségével. A koronavírus esetében is, minél tovább van jelen a környezetünkben, annál esélyesebb a mutánsok kialakulása. Kiváló példa erre a Delta variáns, amit először Indiában azonosítottak, napjainkban pedig az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti.

Vajon ez azt is jelenti, hogy jön a negyedik hullám?

Ahogy Falus András, immunológus adott nyilatkozatában részletesen kifejtette, lesz negyedik hullám, de ebben az esetben valószínű, hogy enyhébb és jobban kezelhető lesz a helyzet a beoltottak magas aránya miatt. A lazító intézkedések, mint például koncertek, sportrendezvények és tömegrendezvények kockázatokkal járhatnak. Itt persze nem arról van szó, hogy a már beadott vakcinák ne védenének hatékonyan. Az immunológusok szimplán nagyobb esélyt látnak arra, hogy az új fejlettebb mutánsok gyorsabban fertőznek, sokszorozódnak, illetve, bizonyos korosztályok érintettsége megnőhet. Ezért elképzelhető, hogy a későbbiekben szükség lehet majd harmadik oltásra is, a mutációkkal szembeni védelem érdekében.

 

Az enyhítések kockázata miatt érdemes tehát az egészségünkre még felelősségteljesebben odafigyelni. Hogy jelenlegi állapotáról tájékozódni tudjon, igényeljen koronavírus tesztelést otthona biztonságában.  A fertőzés következményeinek feltárására pedig Post Covid csomagjaink adhatnak választ.