Post Covid alapcsomagunk a lezajlott Covid utáni szövődmények feltárására szolgál. Ezek lehetnek a vérrögképződés, szervi károsodások: máj (Totál bilirubin, GOT, GPT, Gamma GT) vese (Kreatinin + eGFR, Karabamid), bélrendszer, gyulladásos folyamatok (szív, pajzsmirigy, stb.). A MAX csomagunk kiegészül Covid IGg vizsgálattal, melynek szintje igazolhatja a lezajlott fertőzést, vagy az oltás utáni védettség kimutatására szolgálhat.

 

Kinek ajánljuk a Post Covid MAX csomagot?​

  • Azoknak ajánljuk, akik átestek a fertőzésen. A tünetmentes vírusfertőzés után is létrejöhetnek a szövődmények, így fontos lehet ez a vizsgálat, azoknak is akik tünet nélkül vagy enyhe tünetekkel vészelték át a koronavírus-fertőzést.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

A vérképvizsgálat a vérsejtek automatizált megszámlálását jelenti a vérben. Információval szolgál a keringő fehérvérsejt- (FVS), vörösvértest- (VVT) és vérlemezke-populációkról. Az eredmény magában foglalja a sejtek számát, típusát, nagyságát, alakját, és még néhány más fizikai jellemzőjét.

A vizsgálat a vérrögképződéssel (trombózis) járó rendellenességek kizárására és a trombózishoz kapcsolódó kórállapotok diagnosztizálására szolgál. Szintjének mérése a koronavírus fertőzés következtében kialakuló lehetséges véralvadási zavar feltárására ajánlott.

A vese működésének vizsgálatára és a dialízis, valamint más vesebetegségben vagy vesekárosodásban használt kezelések hatékonyságának követésére szolgáló vizsgálat.

Az izomban előforduló fehérjemolekula, a mérhető koncentrációja függ az izomtömegtől, az életkortól, a nemtől és a testsúlytól is. A vesék normális működésének vizsgálatára és a vesebetegségek kezelésének ellenőrzésére. A Glomeruláris Filtrációs Ráta (GFR) a vese funkciójának mértéke. Glomerulusoknak hívják a vesék szűrőit, amelyek lehetővé teszik, hogy a bomlási termékek, salakanyagok eltávozzanak a vérből, ugyanakkor a szervezet számára fontos alkotórészek, fehérjék, vérsejtek visszamaradjanak. A vizsgálat a vesefunkció állapotát mérik.

Gyulladásos folyamatok felismerésére alkalmas, és annak ellenőrzésére, hogy hogyan reagál a kezelésre a gyulladást okozó betegség.

 

A fertőzés és az annak következtében kialakuló gyulladás megemeli a ferritin koncentrációt, mely kockázati tényezője a koronavírus szövődményeinek. Szintjének mérése visszamaradt gyulladásos állapotot jelezhet.

A bilirubin az epében található és magas száma sárgaságot okozhat. A totál bilirubin vizsgálat a májbetegség szűrésére vagy követésére alkalmas.

A GOT egy enzim, amely főként a szívben és a májban található, és kisebb mértékben egyéb izmokban. Amikor a máj vagy az izomsejtek megsérülnek, ez az enzim bekerül a vérbe, ami májkárosodást okozhat.

A GPT egy enzim, amely főként a májban található; kisebb mennyiségben még előfordul a vesékben, szívben és az izmokban. Normál körülmények között a GPT szintje a vérben alacsony. Amikor a máj károsodik, a GPT enzim bekerül a véráramba, ami májkárosodást okozhat.

A vizsgálat a máj- és a csontbetegség közötti megkülönböztetésre szolgál, amikor emelkedett az alkalikus foszfatáz szintje. Májbetegség vagy túlzott alkoholfogyasztás szűrésére is alkalmas.

Az LDH a szervezet valamennyi sejtjében megtalálható enzim, ezért érzékeny markere a sejt- vagy szöveti károsodásnak.

A kreatin-kináz MB (CK-MB) egy enzim, amely főleg a szívizomban található. A vizsgálat segítségével elkülöníthető egymástól a vázizom- és a szívizom károsodás; használható a szívinfarktus diagnosztikában, valamint további szívizomkárosodások kimutatásában.

A troponinok olyan fehérjék a váz- és szívizomrostokban, amelyek izomösszehúzódást hoznak létre. A kardiális troponin vizsgálatok a szívspecifikus troponin koncentrációját mérik a vérben a szívkárosodás meghatározására.

A TSH hatására a pajzsmirigy perifériás hormonokat T4-et és T3-at termel. A pajzsmirigybetegségek szűrésére (gyulladás) és kórmeghatározására, valamint a hypothyreosis és hyperthyreosis kezelésének ellenőrzésére.

Segít a szívelégtelenség jelenlétét és súlyosságát diagnosztizálni. A proBNP termelése a szív természetes válasza az elégtelen működésre.

A MAX csomagunk kiegészül Covid IGg vizsgálattal, melynek szintje igazolhatja a lezajlott fertőzést, vagy az oltás utáni védettség kimutatására.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A laborlelet önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, csupán csak következtetni lehet belőle bizonyos betegségekre, amelyet a vizsgálat után a megfelelő szakorvos tud kezelni. Minden esetben keresse fel szakorvosát!

A Post Covid  MAX csomag ára: 38 430 Ft