Nincs olyan ember, aki ne tudná, mi az a koronavírus és, hogy mekkora veszélyt jelentenek az újonnan megjelenő változatai. Már hazánkban is egyre nagyobb aggodalomra adhat okot a különféle variánsok terjedése, amit számos virológus is megerősített. Az igazság az, hogy sajnos már most több vírusvariáns van a közelben, mint azt gondolná!

„Az egyes változatok terjedése olyan környezetet teremt, amelyben a védőoltások hatása nem tart örökké. A variánsokban pedig az az aggasztó, hogy folyamatosan újabbak és újabbak jelennek meg”

Ramon Lorenzo Redondo, az Északnyugati Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó specialistája.

Mit jelent a vírusvariáns?

Hogy minél több szervezetet elérjen, a vírusnak növelnie kell az ellenálló képességét, vagyis folyamatosan módosítania kell az összetételét. A variánsok eltérnek a koronavírus első változatától, illetve kisebb-nagyobb mértékben egymástól is. Napról napra egyre több embert betegítenek meg a világon ezek a mutációk, sok bizonytalanságot és aggodalmat okozva a társadalom számára.

A vakcinák hatékonysága a felbukkanó mutációkkal szemben még kétséges.

Gondolta volna, hogy napjainkra a világon már 10 vírusvariánst is felismertek, és várhatóan ez a szám csak tovább fog növekedni az idő múlásával? Minél több ember fertőződik meg, annál nagyobb az esély a mutációra.

Most akkor, hogy is hívjuk?

Ön tudta, hogy a delta variáns és az indiai mutáns ugyanaz? Nem ritka, hogy a köztudatban, vagy akár a médiában is keverednek a fogalmak, ami értelmezési gondokhoz vezethet. Itt az idő, hogy tisztavizet öntsünk a pohárba, és pontosan bemutassuk az eddig ismert vírusvariánsokat.

A vírus változatok nevét kezdetben a mutációk kiindulási országáról kapták. Ezért is ismerték sokan az alfa és delta nevű mutációt brit vagy indiai variáns néven. Hogy az országokat ne érje semmiféle megbélyegzés, az Egészségügyi Világszervezet keresett egy megoldást, amellyel orvosolhatja a problémát, mindezt úgy, hogy az azonosítás továbbra se legyen gond. Végül a görög ABC betűi mellett döntöttek, amiből napjainkra már tízet fel is használtak.

Egyetlen országot sem szabad megbélyegezni azért, mert esetleg új variánst mutatnak ki

Így például a Nagy Britanniában felfedezett mutáns neve alfa, a dél-afrikai béta, a brazil mutáció pedig a gamma variáns, ezek a legveszélyesebb mutációk a delta variáns mellett.

Némelyik variáns fertőzőbb, mint a korábbi változatok, de vannak olyan mutációk, amik miatt jelenleg nem kell aggódni, mert nem jelentenek nagyobb veszélyt.

Ilyen változatok az epszilon, ióta, amiket Amerika egyes területein fedezték fel, vagy egy másik brazil variáns az dzéta. Illetve az éta és a kappa, théta, amiket már több országban is azonosítottak.

Eddig úgy tűnik, a gamma variáns ellenállóbbnak bizonyul a vakcinákkal szemben, így továbbra sem árt az elővigyázatosság!
Ha Önt is érdekli miként védekezhet a lehető leghatékonyabban, olvassa el korábbi cikkünket!
Érdekesnek találta? Ossza meg ismerőseivel bejegyzésünket!
Facebook