A Lyme-kór megbetegedéstől sokan tartanak, miközben bárki ki van téve a veszélynek, aki hosszabb-rövidebb időn keresztül tartózkodik a természetben. A betegségből történő mielőbbi felépülés nagymértékben függ az időben történő diagnosztizálástól, de még a betegség kialakulása előtt is sokat tehet azért, hogy a kullancsok ne érintkezhessenek Önnel!

Mit érdemes tudni a kullancsokról?

Ez a korántsem kedvelt élősködő a zöldterületek aljnövényzetében, a földhöz közel bújik meg. Kedveli a párás, melegebb helyeket, azonban a tűző napsütés és a száraz forróság elől igyekszik elrejtőzni. Amikor kedvezőek számára a környezeti tényezők, előbújik, hogy egy őt tápláló gazdatestet találjon, és a fűszálak végére kapaszkodva az első pár lábait a magasba tartja. Erre azért van szükség, mert az első pár lábfejeinek végén található az úgynevezett Haller-féle szerv, ami képes érzékelni az élőlény által kibocsátott hőt és szén-dioxidot, sőt még a mozgás által keltett rezgéseket is. Amint kellő közelségbe kerül hozzá, rendkívül gyorsan felkapaszkodik az élőlényre, és a lehető leggyorsabban megkezdi a vérszívást a szipóka nevezetű szájszerve segítségével. A fertőzés pedig ebben a periódusban valósulhat meg.

Tévhit, hogy a kullancsok a fák lombjairól potyognak! Még a felnőtt példányok sem másznak másfél méternél magasabbra!

Mit tehet, hogy megelőzze a kullancscsípést?

A csípést megelőzni nem könnyű, de nem is lehetetlen, ezért érdemes megtenni néhány óvintézkedést, amivel csökkentheti a kullancscsípés kockázatát. Ha legközelebb parkba, erdőbe, vagy más zöldövezeti területre készül, indulás előtt érdemes a következő óvintézkedéseket megtennie:

  • Használjon permetes, vagy más rovarriasztót!
  • Kerülje a nyitott ruházatot, különösen az alsó végtagok esetében inkább a hosszú nadrágot és a hosszú ujjú felsőt részesítse előnyben!
  • A nadrág szárát tűrje a zokniba, így a megkapaszkodott kullancs nem juthat el a bőr felszínére!
  • Zárt cipőben menjen túrázni!
  • Amennyiben szeretne megpihenni a fűben, használjon vízálló, vagy vastagabb szövésű takarót!
  • Részletesen vizsgálja át magát a túrázás estéjén, különös figyelmet szentelve a hajlatokra és a hajas fejbőrre!
  • Ha kullancsot talál magán, azt mindig speciális csipesz segítségével távolítsa el, így elkerülve az élősködő testének összenyomását, amivel a fertőző béltartalom a véráramba juthat!
  • Őrizze meg vizsgálat céljából az eltávolított kullancsot!
Amennyiben eltávolította a kullancsot, érdemes figyelni a jellemző tünetek kialakulását, amiről bővebben itt olvashat! Nagyobb számú kullancscsípés esetén pedig javasolt a Lyme-kór szűrővizsgálat mielőbbi elvégzése!