Ahogy az idő folyamatosan melegszik, úgy a fertőzéseket hordozó élősködők is előbújnak, amelyek észrevétlen veszélyforrást jelentenek. A kullancsok által terjesztett Lyme-kór az egyik legnagyobb fenyegetettség, ami a természetben előfordul. Az időben történő diagnosztizálás, a mielőbbi felépülés kulcsa!

Mivel is állunk szemben?

A Lyme-kór, vagy más néven borelliózis, diagnosztizálása nem könnyű feladat, köszönhetően a változatos és sok szervrendszert érintő tüneteknek. További nehezítő tényező, hogy a fertőzés gyakran észrevétlenül történik, így egyesesetekben nem szerzünk tudomást róla, egészen a tünetek jelentkezéséig. A kezeletlen borelliózis komoly egészségügyi következményekkel járhat, így az időben történő azonosítás, a mielőbbi gyógyulás kulcsa.

Milyen stádiumok ismertek a fertőzés esetében?

Attól függően, hogy a baktériumok, hol és milyen arányban vannak jelen a szervezetben, eltérő tünetek jelentkezhetnek, amik a fertőzés aktuális stádiumát is jelezhetik.

1. stádium: Korai helyi

 

A kullancscsípést követő napokban, esetleg hetekben, a baktériumok még nem szaporodnak el a testben, így csak a csípés környékén vannak jelen. Ebben az időszakban jellemző a jól ismert tünet, a helyi megjelenésű, céltáblaszerű bőrpír, vagyis a Lyme-folt. Ez a tipikus bőrelváltozás az egyik legjellegzetesebb ismertető jele a Lyme-kórnak, azonban bizonyos esetekben a bőr elváltozás nem jelenik meg, így előfordulhat, hogy a fertőzés észrevétlen marad. Időnként kísérő tünetként tapasztalhatóak influenzaszerű panaszok.

2. stádium: Szórodott

 

Az idő múlásával a kórokozó terjedni kezd a szervezetben, számos változatos panaszt okozva. Jellemző tünetek között szerepel a nagyobb ízületek fájdalmas gyulladása, idegrendszeri problémák, és idegfájdalmak, amik kiegészülhetnek a test egészén megjelenő Lyme-foltokkal. Amennyiben a fertőzés az agyat is érinti, komoly idegrendszeri panaszok is tapasztalhatók.

Miért nehéz a diagnosztizálás?

A Borellia baktériumok rendkívül jól rejtőzködnek, ráadásul az általuk okozott panaszok között sem könnyű észre venni az összefüggéseket.

A pontos diagnózist segítheti a kullancscsípéses kórelőzmény ismerete, valamint a kórokozó jelenlétét egyértelműen jelző Lyme-folt. Abban az esetben, ha felmerül a borelliózis gyanúja, erősen javasolt a Lyme-kór fertőzöttség kivizsgálása!

Milyen esetekben ajánlott a vizsgálat?

  • Kullancscsípést követően
  • Lyme-folt megjelenésekor, vagy bármilyen tünet fennállása esetén
  • Aktívan a természetben tartózkodók részére, akik szeretnék megtudni, hogy a változatos panaszaik hátterében állhat-e a borelliózis