Bármennyire is szeretnénk, hogy az ünnepek a megszokott módon teljenek, a koronavírus miatt az idei karácsony biztosan más lesz, mint a korábbi években. Azoknak, akik nem szeretnék kihagyni a családi látogatást az ünnepek alatt, hoztunk pár tippet a felkészülésre, hogy jövőre is együtt ünnepelhessünk.

A legnagyobb biztonságba akkor tudhatjuk magunkat és szeretteinket, ha idén csak a velünk egy háztartásban élőkkel ünneplünk, viszont negatív koronavírus teszt nélkül így sem vagyunk teljesen biztonságban. A tömegközlekedési eszközökön vagy a munkahelyünkön, a gyerekek az iskolában/óvodában megfertőződhetnek és haza vihetik a vírust. Azzal is számolni kell, hogy a Covid miatt sok család eddig nem tudott összegyűlni. A szülők hónapokig nem találkoztak a gyerekeikkel vagy a nagyszülők az unokáikkal, így a karácsonyt nem akarják egymás nélkül tölteni. Ez nem meglepő, hiszen azokra az idősekre, akik egyedül élnek a magány is nagy veszélyt jelent, főleg az ünnepi időszakban. Tehát, ha úgy döntünk, hogy az ünnepek alatt meglátogatjuk a családot érdemes átgondolni a tesztelési lehetőségeket.

Összegyűjtöttük, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző teszteknek, hogy megkönnyítsük a választást!

Szerológiai (Antitest) gyorsteszt

Míg a PCR teszt azt mutatja ki, hogy jelenleg fertőzöttek vagyunk-e, a Szerológiai teszt azt vizsgálja, hogy korábban találkoztunk-e a vírussal. Abban az esetben, ha már átestünk rajta, hat hónapig védettséget élvezünk így nyugodtabban látogathatunk haza.

Előny:

  • Az eredmény már a mintavétel után 15 perccel leolvasható
  • Nem szükséges külön eszköz, mivel a tesztkazetta szemmel is értékelhető
  • Nem igényel laboratóriumi körülményeket
  • Árában kedvezőbb a PCR tesztnél

Hátrány:

  • Mivel ez egy gyors teszt nem képes olyan pontos eredményt adni, mint egy PCR vizsgálat, amit laboratóriumban elemeznek ki

Mostmár nem csak gyorstesztre van lehetőség nálunk, hanem Laboratóriumi Antitest szűrésre is, amiről itt írtunk bővebben. Sőt kombinált tesztet is igénybe lehet venni, ahol egy kiszállás alkalmával két mintavételt végzünk: egy szerológiait, hogy azonnal kiderüljön az eredmény és egy PCR-t, ami biztosítja a szűrés pontosságát, ez a Komplex Koronavírus szűrővizsgálat.

Antigén gyorsteszt

A szakember segítségével végzett vizsgálat során a vírus antigén kimutatása történik garatból vett mintából és azt tudhatjuk meg, hogy jelenleg fertőzöttek vagyunk-e. 

Előny:

  • Érzékenysége és magas a specificitása miatta a vírus jelenlétét korán ki tudja mutatni
  • Gyors eredményt ad, egyszerűen elvégezhető, nem igényel labordiagnosztikát

Hátrány:

  • A PCR teszthez képest 1-2 nappal később mutatja ki a fertőzést, illetve a vírus lecsengésekor már negatív eredményt is adhat

Ajánlott csomagban elvégeztetni, az Antigén+ gyorsteszt és PCR laborvizsgálat csomagunkról, itt olvashatnak bővebben.

PCR teszt

Az akut fertőzést mutatja ki garatból vett mintavétellel és laboratóriumi kiértékeléssel. A legjobb módja annak, hogy biztosforrásból tudjuk meg az egészségügyi állapotunkat.

Előny:

  • Kiváló érzékenységének hála 99,9% biztonsággal állapítja meg, ha elkaptuk a betegséget

Hátrány:

  • A gyorsteszteknél költségesebb, mert kivitelezése drága diagnosztikai eszközökkel, speciális felszereltségű laboratóriumokban történik

  • Az eredmény kiértékelése több időt vesz igénybe, mint a gyorsteszteknél, ha sürgősségi leletkiadást kérünk hamarabb kézhez kaphatjuk az eredényt

Kombinált PCR vizsgálat

A mostani kaotikus helyzetben a háziorvosoknak nincsen lehetőségük (vizsgálat hiányában) pontos diagnózist alkotni a tünetek alapján, így rögtön COVID-megbetegedésre gyanakodnak. Azonban a kezeletlen influenza-A, Influenza-B vagy az RSV-fertőzés is komoly szövődményekkel járhat, amelyek a megfelelő kezeléssel elkerülhetőek.

A Kombinált PCR vizsgálatok egyrészt minden kétséget kizárva megmutatják a pontos egészségügyi állapotunkat a vírusok szempontjából, így elkerülhető a téves diagnózis és pontos kezelést kaphatunk bármelyik fertőzésről is legyen szó.

Amit mi a biztonság érdekében leginkább ajánlunk:

 

Covid-19 Antigén gyorsteszt & PCR vizsgálat & Antitest gyorsteszt

Ez az a csomagajánlatunk amiben mindhárom teszt megtalálható. A gyorsteszteknél az ujjbegyből egy apró tűszúrással vett vérből mutatható ki az antitestek (IgG vagy IgM) jelenléte. Ha az IgG pozitív eredményt hoz, már nagy valószínűséggel legyőztük a koronavírust. Általában, amikor az Antigén teszt pozitív a PCR vizsgálat is pozitív, viszont előfordulnak olyan esetek, amikor álnegatív eredményt ad a vizsgálat, ezért fontos mindhárom tesztet elvégeztetni, hogy pontos eredményt kapjunk az állapotunkról.

Noha a karácsony minden bizonnyal másképp fog kinézni ebben az évben, ez nem azt jelenti, hogy nem lehet együtt ünnepelni. A biztonságos közös ünneplés kulcsa az ha mindent megteszünk, annak érdekében, hogy ne fertőzzünk meg másokat, amit a tesztek biztosíthatnak számunkra!

Kellemes és biztonságos ünnepeket kíván mindenkinek a Mobilszűrés Csapata!