Epidemiológiai kutatások bebizonyították, hogy a maszk viselése korlátozhatja a vírus terjedését, valamint azt is kimutatták, hogy mérsékelheti a betegség súlyosságát is a fertőzöttek körében.

Előző cikkünkben a koronavírussal kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdéseket mutattuk be,most pedig a fertőzés megelőzésébe adunk némi bepillantást. Ahhoz, hogy megértsük miért olyan fontos hordani a maszkot, tudnunk kell, hogy a vírus belépési pontjai az orr, a száj, illetve a szem – ezért is vesszük le orrból és garatból a mintát, innen lehet a legpontosabban detektálni a vírus jelenlétét. A maszkviselés meggátolja a különböző légúti vírusrészecskék bejutását az orron- és szájüregen keresztül, ezzel megvédheti viselőjét a megfertőződéstől. Bostoni adatok kimutatták, hogy a maszkoknak köszönhetően csökkent a Covid-19 fertőzés az egészségügyi dolgozók körében. Túlzás lenne azt állítani, hogy önmagában a maszk viselése megelőzi a  fertőzést, de használata lassíthatja a járvány terjedését, valamint több olyan elmélettel is találkoztunk a víruskutatás során, hogy a betegség súlyosságát befolyásolja a bejutott vírusok száma. 

 

A maszkviselés csökkenti ezt a számot, ezáltal mérsékli a vírus súlyosságát. A Covid-19 egy nagyon kicsi vírus, pontosan 0,1 mikron, könnyen terjed és még tünetmentesen is fertőz, de a maszkok képesek a vírusokat tartalmazó aerosolt kiszűrni. A maszk tehát nagyon fontos, de nem mindegy, hogy milyet viselünk! Tudni kell, hogy ez a vírus nagyon pici, pontosan 0,1 mikron. Vannak FFP2 és FFP3 maszkok: az FFP2-es maszk az 0,6 mikronig, az FFP3-as pedig 0,3 mikronig szűr. A probléma az, hogy ezek a maszkok nagyon sokszor légzéskönnyítettek, tehát van rajtuk egy szelep, ami nem szűri a kimenő levegőt, így a vírus fertőzés ugyanúgy a levegőbe jut. 

 

A sebészi maszkok, 2,5-3x hatásosabbak a textil maszkoknál, használatuk meggátolhatja a koronavírus és az influenzavírus terjedését. Da lakosság számára dr. Merkely Béla a Semmelweiss rektora  a sebészi maszkok helyett a dupla rétegű, magas hőfokon mosható textil maszkokat ajánlja

Azonban, ahhoz, hogy valóban védelmet nyújtson a maszk be kell tartanunk néhány szabályt:

  • egyszerre takarja az orrot és a szájat
  • az arc és a maszk között ne legyenek rések
  • használata előtt és után mossunk kezet vagy használjunk kézfertőtlenítőt
  • többrétegű anyagból készült maszkot válasszunk, ami 60 fokon mosható legyen

A maszk viselésen kívül, fontos, hogy megtanuljunk helyesen kezet mosni: 

  • a kézmosás legalább egy percig tartson és bő vízzel mossuk meg a kézfejünket is
  • vegyük le az ékszereket kézmosás közben, hogy eltávolítsunk minden szennyeződést
  • ha kézfertőtlenítőt veszünk, 60%-os vagy afeletti alkoholtartalmút válasszunk

Van egy régi mondás: Bízz Istenben, de tartsd szárazon a puskaport. A koronavírus helyzetben ez így hangzik: Moss kezet, hordj maszkot, készítsd fel az immunrendszered egy esetleges harcra. – Varga Krisztián, a Mobilszűrés hálózatvezetője.