Ez a csomag szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálatait tartalmazza. A szűrőcsomag a fertőző kórokozók ellenanyagát mutatja ki vérmintából.

Kinek ajánljuk az STD szűrőcsomagot?

  • A HIV és hepatitis C fertőzés során az ellenanyagok hetekkel később lesznek kimutathatóak a vérben, ezért az STD szűrőcsomagot ezen betegségek gyanúja esetén a fertőzés vélt időpontját követően 3-4 héttel javasolt elvégeztetni annak érdekében, hogy pontos eredményt kapjunk.
  • A szexuális úton terjedő betegségek akár évekig tünetmentesen lappanghatnak a szervezetben, vagy minimális, jellegtelen tüneteket produkálnak. Sok esetben csak akkor jut el vizsgálatra a páciens, ha a folyamat már előrehaladott állapotú, vagy visszafordíthatatlan állapotú és szövődmények jelentkeznek. Az elhanyagolt fertőzések növelik a meddőség esélyét és a várandóság alatti komplikációk kialakulását, veszélyeztetik az újszülött egészségét is. Ezért a szűrővizsgálatot érdemes még a tünetek megjelenése vagy súlyosbodása előtt elvégeztetni.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

A vizsgálat annak megállapítására szolgál, hogy fertőződött-e valaki hepatitis C vírussal (HCV). A módszer alkalmas továbbá a fertőzés kezelésének monitorozására is.

A vizsgálat Herpes simplex vírus fertőzés szűrésére vagy diagnosztizálására szolgál.

A vizsgálat a hepatitis B vírussal (HBV) történt fertőzés diagnosztizálására szolgál. A vizsgálatot akkor is szokták kérni, ha azt akarják megtudni, hogy szükség van-e a HBV elleni védőoltásra, illetve a már beadott védőoltásra hogyan reagált a szervezet.

Humán immundeficientia vírussal (HIV-vel) történt fertőzés kimutatására.

A Treponema pallidum nevű baktérium által okozott, nemi úton terjedő betegség (STD) szűrésére vagy kimutatására.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A laborlelet önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, csupán csak következtetni lehet belőle bizonyos betegségekre, amelyet a vizsgálat után a megfelelő szakorvos tud kezelni. Minden esetben keresse fel szakorvosát!

Az STD szűrőcsomag nőknek és férfiaknak ára:   29 700 Ft