A rovarcsípés a nyári időszakban egyáltalán nem ritka. Sokak számára ez nem jelent komoly veszélyt, azonban néhányan akár még anafilaxiás sokkot is kaphatnak a csípés hatására. A rovarméreg által előidézett komolyabb, nem megszokott tünetek kivizsgálása segíthet megelőzni a komolyabb allergiás reakciók kialakulását.

Mikortól beszélünk túlzott érzékenységről?

Mindenki szeretné elkerülni a kellemetlen, olykor fájdalmas méh-, vagy darázscsípést. A legtöbb esetben a jelentkező tünetek között megtalálható helyi bőrpír, fájdalmas duzzanat, viszketés, amelyek órákkal később maguktól megszűnnek. Az allergiás személyek azonban szisztémás tüneteket tapasztalhatnak, mint a test bármely területén jelentkező vörös duzzanat, nyelv-, vagy garat megnagyobbodás, neurológiai problémák, emésztési panaszok, vérnyomás problémák. egyensúlyzavar, sőt akár nehéz légzés, és anafilaxiás sokk is.

Hogyan néz ki a vizsgálat?

Azokban az esetekben, amikor felmerül a rovarcsípés-allergia gyanúja, mielőbb szükséges a méreg ellen kialakult speciális IgE-ellenanyagok vizsgálata. A méh-, és darázsméreg az egyik leggyakoribb allergiás reakciót okozó allergén.  A vizsgálat több paraméteres, így kivizsgálásra kerül a rovarméreg extractum, valamint a molekurális komponensek ellen kialakult antitestek, továbbá a CCD-markerek. A vizsgálat segít kideríteni az allergiás tünetek okát, hogy megkezdődhessen a sikeres kezelés.

A kapott eredmények önmagukban nem elegendőek a diagnózis felállításához, minden esetben keresse fel szakorvosát!

A komplex értékeléshez elengedhetetlen a részletes allergiaspecifikus kórelőzményi adatok ismerete, fizikális vizsgálatok, vagy egyéb kiegészítő szűrővizsgálatok.

A rovarméreg panel szűrőcsomag ára: 20 500 Ft