A szűrővizsgálatok segítségével kimutatható a pajzsmirigy alul- , vagy túlműködés, ami számos egészségügyi probléma forrása lehet. 

Kinek ajánljuk a Pajzsmirigy+ szűrőcsomagot?

  • Azoknak ajánljuk, akik a következő tünetek, panaszok bármelyikét tapasztalják magukon: bármilyen irányú testsúlyváltozás, hajhullás, bőrszárazság, székrekedés, levertség, fázékonyság vagy éppen izzadás, melegtűrő képesség romlása, szapora szívverés, ritmuszavarok, izgatottság, hasmenés. A felsoroltak hátterében ugyanis meghúzódhat a pajzsmirigy bármilyen eredetű alul-, vagy túlműködése.
  • Csomag tartalmazza a tapasztalt tünetek és különösen a leggyakoribb autoimmun pajzsmirigybetegség (Hashimoto-thyreoiditis) kiderítését szolgáló paramétereket, amelyeket első körben mindenképpen érdemes megnézetni. A vizsgálatok specifikus pajzsmirigy egyes molekulái ellen termelt antitestek jelenlétét és azok mennyiségét mutatják ki. Ezek az antitestek akkor alakulnak ki, amikor az immunrendszer a pajzsmirigy komponenseit idegenként ismeri fel, és ennek következtében idült thyreoiditis (pajzsmirigy gyulladás), szövetkárosodás és pajzsmirigy működési zavar lép fel. 

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

A tireoglobulinnak fontos szerepe van a pajzsmirigyhormon szintézisében. TG elleni antitest jelenlétében csökken a pajzsmirigy hormontermelése, ami hosszútávon hypothyreosist okozhat.

A pajzsmirigy rendellenességek diagnosztikájában nagy szerepe van az AntiTPO szint ellenőrzésének, mely az tireo-peroxidáz elleni antitestet jelöli. A tireo-peroxidáz enzim egy olyan fehérje, ami a pajzsmirigy hormonok szintézisében játszik fontos szerepet, így az ellene termelt antitest befolyásolja a hormonok egymásba való alakulását.  Ennek eredményeképp a szervezetben kevés pajzsmirigy hormon lesz, és kialakul a pajzsmirigy alulműködés.

A vizsgálatot a pajzsmirigyműködés megítélésére használják.

A pajzsmirigy működésének ellenőrzésére, hypothyreosis vagy hyperthyreosis diagnózisának elkészítéséhez; újszülöttkori hypothyreosis szűrésére.

A Graves-kórban a hipertireózist (autoimmun hipertireózis) a TSH-receptor (TSHR) elleni autoantitestek (TRAK) okozzák, amelyeknek a beteg mintájából történő kimutatása jól használható a betegség diagnózisának felállításában és a terápia monitorozásában.
 

A vérképvizsgálat a vérsejtek automatizált megszámlálását jelenti a vérben. Információval szolgál a keringő fehérvérsejt- (FVS), vörösvértest- (VVT) és vérlemezke-populációkról. Az eredmény magában foglalja a sejtek számát, típusát, nagyságát, alakját, és még néhány más fizikai jellemzőjét.

A TSH hatására a pajzsmirigy perifériás hormonokat T4-et és T3-at termel. A pajzsmirigybetegségek szűrésére és kórmeghatározására, valamint a hypothyreosis és hyperthyreosis kezelésének ellenőrzésére.

A Pajzsmirig+ csomag ára: 17 720 Ft

Mi a teendő a vizsgálat után?

A laborlelet önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, csupán csak következtetni lehet belőle bizonyos betegségekre, amelyet a vizsgálat után a megfelelő szakorvos tud kezelni. Minden esetben keresse fel szakorvosát!