Nap mint nap kapunk kérdéseket a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Segítségképpen összegyűjtöttük és megválaszoltuk a leggyakoribb kérdéseket, a jelenlegi információk és a WHO tájékoztatása alapján.

Milyen tünetei vannak a koronavírus-fertőzésnek?

 • Koronavírusra jellemző tünetek:

  • Láz
  • Száraz köhögés
  • Légszomj
  • Fáradtság
  • Szaglás és ízérzék elvesztése
 • Koronavírus enyhe vagy ritkán előforduló tünetei:

  • Fejfájás
  • Végtagfájdalom
  • Torokfájás
  • Orrfolyás
  • Hasmenés
 • Egyes esetekben a fertőzés tünetei nem jelentkeznek, vagyis a megfertőződött személy nem is tud róla, hogy beteg és tünetmentesen átesik a víruson.

A vírus szempontjából négyféle stádium van:  

 • „koronavírus beteg”
 •  „valószínűleg koronavírus beteg” 
 •  „koronavírus-gyanús” 
 •   még egészséges, nem átesett emberek
 
 Kire a legveszélyesebb az új típusú koronavírus-fertőzés?

A vírust bárki elkaphatja, viszont nem mindenkire jelent ugyanolyan mértékű veszélyt. A rendelkezésünkre álló adatok alapján, ezekben az esetekben tudjuk, hogy a vírus veszélyes lehet:

 • 60 évnél idősebb embereknél
 • krónikus alapbetegségben szenvedők esetében: szív- és érrendszeri, keringési megbetegedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, krónikus légúti betegségek
 • rosszindulatú daganatos betegségek

Mi a teendő, ha koronavírus-fertőzésre gyanakszunk?

Otthon kell maradni, tájékoztatni kell a háziorvost és a járványügyet, össze kell írni a kontaktokat és jelezni nekik a pozitív eredményt, hogy ők se fertőzzenek tovább. Ha a szűrővizsgálat eredménye pozitív, komolyan kell venni a karantént és fontos, hogy senki ne menjen vissza a munkahelyére, iskolába, óvodába, addig amíg nincsen negatív PCR eredmény. 

Kik számítanak koronavírus betegnek? 

Az számít koronavírus betegnek, akinek a tesztje pozitív, függetlenül attól, hogy milyen tünete van, sőt, hogy van-e egyáltalán tünete. Sokan vannak, akik tünetmentesen tartózkodnak otthonaikban, mások rosszabbul, enyhe tünetekkel és vannak, akik igen súlyos állapotban küzdenek a vírus ellen. Azok a személyek akiknek tesztje pozitív lett, teljesen elkülönítetten tartózkodnak, ahol nem érintkeznek legalább 10 napig sem családtagjaikkal, sem más személyekkel. További részletekről a járványügyi hatóság és a háziorvos tájékoztat. 

Mikor beszélhetünk „valószínűleg koronavírusos betegről”? 

„Valószínűleg koronavírusos betegnek” számít, az a személy, aki védőeszköz nélkül találkozott családjában, vagy környezetében pozitív koronavírus teszttel rendelkező személlyel. Őket hatósági karanténba helyezi a tisztiorvosi szolgálat vagy, ha erre nincs lehetőség, akkor érdemes önként karanténba vonulni.

Fontos információ: ha nincs hatósági végzés, arról, hogy koronavírus fertőzött vagy hatósági karanténban tartózkodik,  akkor nem jár táppénz a karantén idejére.

Ki számít “koronavírus-gyanús” személynek?

Először is, mindenki, akinél hirtelen légúti megbetegedés alakult ki. Légúti megbetegedésnek háromféle tünete van: láz, köhögés és nehézlégzés. Nem légúti tünetnek minősül a torokfájás, arcüreg fájdalom és az orrfolyás is. Koronavírus fertőzöttnek minősülnek az alábbi tünetekkel rendelkezők:

 • Aki elveszti a szaglását és/vagy az ízlelését
 • Akit a háziorvos/kezelőorvos annak gondol

A koronavírus-gyanús személy szintén elkülönítendők, de az ő hozzátartozóikra ez nem vonatkozik. Célszerű ilyen eseteknél is egy pár napot önkéntesen otthon maradni, de ha nem jelentkeznek tünetek, akkor nem fontos ezt folytatni. A koronavírus-gyanús személyeknél PCR teszt végezhető, melyet a garatból vesznek. A tesztet azoknak ajánlott elvégezni, akiknek nem jelentkezik súlyos tünet, de már napok óta köhög. Ilyen esetben egyetlen teszt is elég lehet.

Elég a 2 méteres távolságtartás találkozáskor?

A SARS-CoV-2 vírus cseppfertőzéssel terjed, a vírus belépési pontjai az orr, a száj, illetve a szem. Ez egy nagyon kicsi vírus, pontosan 0,1 mikron, könnyen terjed és még tünetmentesen is fertőz. Beszéd közben, köhögéssel, tüsszentéssel ezek a pici váladékcseppek átkerülnek a nyálkahártyára. Jelenleg az ajánlott távolság 1,5-2 méter, de a legújabb modell szerint ennek betartásával sem lehetünk teljesen biztonságban. Kimutatták, hogy a köhögéskor, tüsszentéskor kiáramló váladékcseppek akár percekig is lebeghetnek, és akár 8 méteres távolságra is eljuthatnak.

Igaz, hogy az új koronavírus csak az idős embereket veszélyezteti?

 • A vírust korosztálytól függetlenül bárki elkaphatja, az viszont igaz, hogy az idősek és súlyos betegségben szenvedők esetében nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyos tünetek.

A gyerekekre is veszélyes lehet a vírus?

A gyerekek ugyanúgy megfertőződhetnek az új típusú koronavírussal, mint a felnőttek, de náluk a betegség általában tünetmentes vagy enyhe tünetekkel lezajlik, nagyon ritkán alakulnak ki a betegség szövődményei.

Terjeszthetik a háziállatok a fertőzést?

A legfrissebb kutatások szerint az új típusú koronavírus nem fertőzi meg a kutyákat és a macskákat, de hordozhatják a vírust, mivel az állatok a testükön bármilyen fertőzést hazahozhatnak, minden sétáltatás, utcára menetel után fontos a lábuk és bundájuk letisztítása, a nyakörv, póráz, labda áttörlése fertőtlenítővel, és az, hogy minden fizikai érintkezés után kezet mossunk, főleg evés előtt.

Mi történik a karantén végén?

Kétféle karanténról beszélhetünk: önkéntes, nem hatósági és hatósági. A hatósági karantén végét a kiszabott idő lejárta jelzi. Nem lehet kijönni két negatív teszttel sem, számára a piros papírra jelzett időpont jelenti a végét. A nem hatósági karantént jellemzően a háziorvos rendeli el, és ő is szabadítja fel. Ez a közlés jellemzően nem írásban, hanem szóban (telefonon), esetleg emailben történik, és két feltétele van: az első tünettől teljen el 10 nap, és legyen egymás után három légúti* tünettől mentes nap. Tehát a karantén végéhez nem kell ismételt teszt.

Röviden összefoglalva:

A “koronavírus-beteg” a családtagjaival együtt tartózkodik otthonában, míg a “koronavírus-gyanús” a családtagjai nélkül van karanténban. A hatóság vagy a háziorvos dönthet arról, hogy mennyi időt kell karanténban tölteni. A családon belüli elkülönülésnek csak akkor nincs értelme, ha mindenki igazoltan pozitív. Minden más esetben a lakáson belül is maszk használata fontos, másfél-két méter távolság, de ha van rá lehetőség, akkor külön szoba és állandó fertőtlenítés szükséges. Aki pozitív korornavírus teszttel rendelkeznek, azok 2 negatív tesztete követően sem hagyhatja el otthonát, csak ha a kiszabott karanténban töltött idő lejár.

Látható, hogy az első hullámmal ellentétben a hatóságok sokkal inkább kihelyezik a felelősséget a társadalomra, nem kezdődtek meg a lezárások, hanem felelős magatartást várnak el mindenkitől. 

Legyen tudatos és felelősségteljes. Kérje szakértőink segítségét!
Az ajánlatkérés önmagában nem minősül időpontfoglalásnak! Koordinátorunk mihamarabb felveszi Önnel a kapcsolatot az időpont egyeztetés ügyében!


  Kapcsolatfelvételi adatok


  Vizsgálat adatok


  Kiszállási cím