A kóros, vagy diffúz hajhullás hátterében általában valamilyen gyulladásos folyamat, hormonális és vérképzőrendszeri eltérés, májműködési zavar, fertőzés vagy immunbetegség állhat.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

A foszfátok az energiatermeléshez elengedhetetlenek, valamint az izom- és idegműködéshez, és a csontnövekedéshez. Ez a vizsgálat leginkább a májrendellenesség és a vesebetegség szűrésére, vagy a  táplálkozási állapot felmérésére szolgál.

Máj- vagy csontrendellenesség szűrésére vagy a kezelés monitorozására.

A B-12 vizsgálat alkalmas a vérszegénység, vagy a neuropátia (idegbántalom) okának kivizsgálására; valamint a vitamin ellátottság (tápláltsági állapot) felmérésére. A B12 vitamin vagy folát hiány kezelésekor a terápia nyomon követésére alkalmazzuk.

Gyulladásos folyamatok felismerésére alkalmas, és annak ellenőrzésére, hogy hogyan reagál a kezelésre a gyulladást okozó betegség.

 

Az antinukleáris antitestek (ANA) a sejtmag különféle komponensei ellen irányulnak, ezek jelenlétének kimutatása felveti a szisztémás autoimmunbetegség lehetőségét, melyek a hajhullás hátterében állhatnak.

A vizsgálat a szervezet vas-tárolási képességéről ad felvilágosítást.

A folsav, vagy más néven B9 vitamin fontos szerepet játszik az agyi funkciók megfelelő működésében, a vérképzésben, a sejtosztódásban, illetve az örökítő anyagok (DNS és az RNS) előállításában és regenerációjában.

Az emelkedett ASO szint arra utalhat, hogy önnek a közelmúltban „A” csoportú Streptococcus (más néven Streptococcus pyogenes) által okozott fertőzése volt. Ez a vizsgálat segít felismerni a fertőzés által okozott szövődményeket: a reumás lázat, vagy a vesebetegség egy fajtáját, a glomerulonefritiszt.

A vizsgálat a máj- és a csontbetegség közötti megkülönböztetésre szolgál, amikor emelkedett az alkalikus  foszfatáz szintje. Májbetegség vagy túlzott alkoholfogyasztás szűrésére is alkalmas.

Alkalmas annak meghatározására, hogy a vér glükózszintje az egészséges tartományon belül van-e, valamint a hyperglykaemia (magas vérglükózszint), a hypoglykaemia (alacsony vérglükózszint), a diabétesz és a diabétesz előtti állapot szűrésére, diagnosztizálására és monitorozására alkalmazható.

A hypophysis elülső lebenyénék hormonja, amely férfiakban a spermatogenesist serkenti. 

Mi a teendő a vizsgálat után?

A laborlelet önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, csupán csak következtetni lehet belőle bizonyos betegségekre, amelyet a vizsgálat után a megfelelő szakorvos tud kezelni. Minden esetben keresse fel szakorvosát!

A Hajhullás FÉRFI csomag ára:  69 140 Ft

A pajzsmirigy hámsejtjeihez kötött fehérje, a leggyakoribb pajzsmirigy autoantitestek. Ezek jelenléte hosszabb távon pajzsmirigy alulműködéshez vezet.

A cink esszenciális nyomelem, számos biológiai folyamat résztvevője. Fontos szerepe van többek közt az immunrendszer működésében és a fertőzések elkerülésében.

A tesztoszteron hormon biológilag aktív anyagcsere terméke, melynek emelkedett értéke a férfi hajhullás egyik okozója lehet.

A pajzsmirigy által termelt hormon, termelődését a TSH serkenti. A pajzsmirigy működési zavara számos kellemetlen tünettel jár, mint pédául a hízás/fogyás, menstruációs zavarok, hajhullás.

Az inzulin egy olyan hormon, ami a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben termelődik és raktározódik. Ez a hormon létfontosságú a sejtszintű glükóz-szállításhoz és tároláshoz; valamint hozzájárul a vér glükóz szintjének szabályozásához, és fontos szerepe van a szénhindrát- és lipid anyagcserében.

Meghatározni vagy nyomon követni az Ön ösztrogén szintjét; kimutatnia kóros értéket; igazolni, hogy Önnél a panaszokat a hormonális zavar okozza-e; nyomon követni az infertilitás miatti kezelést; a menopauza tünetei miatt adott gyógyszerek hatásának a figyelemmel kísérése; néha vizsgálni a magzat és a méhlepény (placenta) közötti kapcsolatot a terhesség korai szakaszaiban.

A magnézium a szervezetben több enzim működésében vesz részt. Olyan ásványi anyag, ami nélkülözhetetlen az energiaképzéshez, az izom összehúzódáshoz, az idegi funkciókhoz és a csontok egészségéhez. A vérben a magnézium koncentrációjának meghatározására alkalmas, valamint hogy segítse a kóros magnézium-, kalcium és/vagy káliumszint okának kiderítését.

Esszenciális nyomelem és fontos szerepe van a sejtvédő folyamatokban, jelenléte elengedhetetlen a pajzsmirigy normál működéséhez.

A fehérjék minden sejt és szövet fontos építőelemei, és nélkülözhetetlenek a test növekedéséhez és az egészséges szervezethez. A tápláltsági állapot meghatározására szolgál, valamint információt nyerhetünk a máj – és vesék működéséről és a szervezet vízháztartásáról.

A pajzsmirigy hormonok szabályozzák a szervezet energia felhasználási fokát. A TSH serkenti a pajzsmirigy T3 és T4 hormonok termelését. A TSH eltérő értéke is állhat a hajhullás hátterében.

Az autoantitestek egy fajtája, amely a szervezet saját fehérjéi ellen létrejövő védőfehérje. A reumatoid faktorok a gyulladások miatt megemelkedett immunoglobulinok IgG nevű csoportja ellen termelődnek.

A GOT egy enzim, amely főként a szívben és a májban található, és kisebb mértékben egyéb izmokban. Amikor a máj vagy az izomsejtek megsérülnek, a GOT kiszabadul a vérbe.

A GPT egy enzim, amely főként a májban található; kisebb mennyiségben még előfordul a vesékben, szívben és az izmokban. Májkárosodás esetén szintje megemelkedik. 

Leggyakrabban az alacsony tesztoszteron (androgén hiány) kivizsgálása során mérik, szintjének meghatározása fontos a tesztoszteron, dihidrotesztoszteron és ösztrogénszintek mérésénél.

A tesztoszteron androgén hormon, melynek nagy részét a here bizonyos sejtjei termelik, kis mennyiség termelődik a petefészekben és a mellékvesében is. Legfontosabb funkciója a nemi ösztön fenntartása, spermiumtermelés és izomtömeg növelés. 

A vérben lévő fehérje féleség, amely megköti és szállítja a vas ionokat. Diagnosztikai értékét az anémia megítélése esetén a vasháztartás további paramétereivel célszerű kiegészíteni.

A vas az élő szervezetek számára alapvető fontosságú; számos élettani folyamatban elengedhetetlen a jelenléte, ilyen például a DNS szintézis, a biológiai oxidáció és  számos anyagcsere folyamat. Kémiai tulajdonságai miatt a túlzott mennyiségű vas jelenléte veszélyes is lehet, mivel szerepet játszik a káros szabadgyökök képződésében.

A vérképvizsgálat a vérsejtek automatizált megszámlálását jelenti a vérben. Információval szolgál a keringő fehérvérsejt- (FVS), vörösvértest- (VVT) és vérlemezke-populációkról. Az eredmény magában foglalja a sejtek számát, típusát, nagyságát, alakját, és még néhány más fizikai jellemzőjét.