Ételallergiának nevezzük a szervezet fokozott reakcióját bizonyos ételekkel szemben. A szervezet ellenanyagokat termel és ekkor alakul ki az allergiás reakció, ami sokféle tünetet okozhat. Az allergiás reakció során az immunglobulin (IgE) fehérje szintje a szervezetben megemelkedhet, ezért érdemes kivizsgálni, hogy mi lehet az allergia kiváltó oka!
Kinek ajánljuk?
Akik bármilyen tünetet tapasztalnak ezek közül, egy bizonyos étel elfogyasztása után:
- hasi fájdalom
- hasmenés
- ajak, arc, nyelv duzzadása vagy zsibbadása
- ekcéma
- viszkető érzés
- légzési nehézség, szédülés
- csalánkiütés
- bőr elváltozása vagy kipirosodása
Milyen allergének kerülnek kivizsgálásra?
- tojás
- tehéntej
- alfa-laktalbumin
- béta-laktoglobulin
- kazein
- tőkehal
- búzaliszt
- földimogyoró, szója
- paradicsom
- sárgarépa
- burgonya
- narancs
- alma
- banán
- őszibarack
- szezámmag
- rák
- marhahús
- kiwi
- kókusz
- zeller
- mandula
- paradió
- mogyoró
A kapott eredmények önmagukban nem elegendőek a diagnózis felállításához, minden esetben keresse fel szakorvosát!
A komplex értékeléshez elengedhetetlen a részletes allergiaspecifikus kórelőzményi adatok ismerete, fizikális vizsgálatok, vagy egyéb kiegészítő szűrővizsgálatok.