Bár a 45 év feletti férfiaknál nem beszélünk változókorról, ebben az életszakaszban nekik is ajánlott elvégeztetni egy általános szűrővizsgálatot, hogy átfogó képet  kapjanak az egészségi állapotukról, ugyanis minél idősebbek vagyunk, annál jobban nő a betegségek kockázata.

Kinek ajánljuk az Egészség 45+ FÉRFIAK szűrőcsomagot?

  • Azoknak a férfiaknak, akik szeretnének általános képet kapni az egészségi állapotukról.
  • Mindenkinek érdemes évente egyszer elvégeztetni a vizsgálatot a rendszeres, éves egészségi állapot ellenőrzés érdekében.

Milyen vizsgálatokat tartalmaz a csomag?

A foszfátok az energiatermeléshez elengedhetetlenek, valamint az izom- és idegműködéshez, és a csontnövekedéshez. Ez a vizsgálat leginkább a májrendellenesség és a vesebetegség szűrésére, vagy a  táplálkozási állapot felmérésére szolgál.

A hasnyálmirigy-gyulladás vagy más hasnyálmirigy-betegség diagnosztizálására alkalmazható.

Máj- vagy csontrendellenesség szűrésére vagy a kezelés monitorozására.

A B-12 vizsgálat alkalmas a vérszegénység, vagy a neuropátia (idegbántalom) okának kivizsgálására; valamint a vitamin ellátottság (tápláltsági állapot) felmérésére. A B12 vitamin vagy folát hiány kezelésekor a terápia nyomon követésére alkalmazzuk.

Gyulladásos folyamatok felismerésére alkalmas, és annak ellenőrzésére, hogy hogyan reagál a kezelésre a gyulladást okozó betegség.

 

Vizsgálja a csontanyagcsere kapcsolódó problémákat, vagy a paratireoid (mellékpajzsmirigy) funkciót.

A vizsgálat többek között a szervezet vas-tárolási képességéről ad felvilágosítást.

A folsav, vagy más néven B9 vitamin fontos szerepet játszik az agyi funkciók megfelelő működésében, a vérképzésben, a sejtosztódásban, illetve az örökítő anyagok (DNS és az RNS) előállításában és regenerációjában.

A vizsgálattal megállapítható a vérben lévő foszforszint, és diagnosztizálhatóak a rendellenesen alacsony vagy magas szintet okozó körülmények.

A vizsgálat a máj- és a csontbetegség közötti megkülönböztetésre szolgál, amikor emelkedett az alkalikus  foszfatáz szintje. Májbetegség vagy túlzott alkoholfogyasztás szűrésére is alkalmas.

Alkalmas annak meghatározására, hogy a vér glükózszintje az egészséges tartományon belül van-e, valamint a hyperglykaemia (magas vérglükózszint), a hypoglykaemia (alacsony vérglükózszint), a diabétesz és a diabétesz előtti állapot szűrésére, diagnosztizálására és monitorozására alkalmazható.

A HDL a vérben koleszterint szállító lipoproteinek egyik csoportját alkotja. A HDL-t hasznosnak tekintik, mivel eltávolítja a koleszterinfelesleget és lerakódásokat. Ezért a HDL-koleszterint „jó” koleszterinnek is hívják. A kialakuló szívbetegség kockázatának kiszűrésére alkalmas.

A vérben lévő húgysav koncentrációjának meghatározására szolgál; a magas húgysavszint utalhat köszvényre és egyéb betegségekre is. A vizsgálatot a kemoterápia és a sugárkezelés monitorozásakor is szokták alkalmazni.

Az inzulin egy olyan hormon, ami a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben termelődik és raktározódik. Ez a hormon létfontosságú a sejtszintű glükóz-szállításhoz és tároláshoz; valamint hozzájárul a vér glükóz szintjének szabályozásához, és fontos szerepe van a szénhindrát- és lipid anyagcserében.

A kalcium olyan ásványi anyag, amely elengedhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez. Nélkülözhetetlen a normális idegi- és izomműködéshez, számos enzim aktivitására hatással van, és kulcsfontosságú szerepet tölt be a sejtek jelátviteli rendszerében. A kalcium felel még a szív és immunrendszer megfelelő működéséért, a véralvadásért, a csontok és a fogak állapotáért.

A vizsgálat az esetleges elektrolitegyensúly-zavar kivizsgálására, valamint az idült vagy heveny hyperkalaemia (magas káliumszint) vagy hypokalaemia (alacsony káliumszint) megfigyelésére irányul.

A koleszterinnek a sejtmembránok felépítésében, valamint a a D3-vitamin, a szteroid hormonok és az epesavak szintézisében játszik meghatározó szerepet. Nagy része a májban és a bélnyálkahártyában szintetizálódik, a további koleszterint a táplálékkal juttatjuk a szervezetünkbe. A koleszterin a többi lipid paraméterrel együtt (HDL-koleszrein, LDL-koleszterin, triglicerid) képet ad a lipidanyagcseréről és annak zavarairól, az esetleges szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatáról, így alkalmas a kialakuló szívbetegség kockázatának kiszűrésére.

Az izomban előforduló fehérjemolekula, a mérhető koncentrációja függ az izomtömegtől, az életkortól, a nemtől és a testsúlytól is. A vesék normális működésének vizsgálatára és a vesebetegségek kezelésének ellenőrzésére.

A kreatin-kináz (CK) a szívben, az agyban, a vázizomban és egyéb szövetekben is jelen lévő enzim. Ezeknek a szerveknek a károsodását jelző enzim.A vizsgálat segítségével elkülöníthető egymástól a vázizom- és a szívizom károsodás; használható a szívinfarktus diagnosztizálására. 

Az LDH a szervezet valamennyi sejtjében megtalálható enzim, ezért érzékeny markere a sejt- vagy szöveti károsodásnak.

Az LDL koleszterin a vérzsírok egyik típusa, mérése segít a szív és érrendszeri betegségek, legfőképpen az érelmeszesedés korai felismerésében.

A magnézium a szervezetben több enzim működésében vesz részt. Olyan ásványi anyag, ami nélkülözhetetlen az energiaképzéshez, az izom összehúzódáshoz, az idegi funkciókhoz és a csontok egészségéhez. A vérben a magnézium koncentrációjának meghatározására alkalmas, valamint hogy segítse a kóros magnézium-, kalcium és/vagy káliumszint okának kiderítését.

A nátrium részt vesz a folyadékháztartás szabályozásában, a normális izomműködésben, az idegrendszer és az ingerületátvitel folyamataiban, valamint nagy szerepe van a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a szénhidrát- és fehérjeanyagcsere, és az ozmotikus nyomás fenntartásában.

A fehérjék minden sejt és szövet fontos építőelemei, és nélkülözhetetlenek a test növekedéséhez és az egészséges szervezethez. A tápláltsági állapot meghatározására szolgál, valamint információt nyerhetünk a máj – és vesék működéséről és a szervezet vízháztartásáról.

A vizsgálat a prosztataspecifikus antigén (PSA) mennyiségét méri a vérben. A PSA szint mérése alkalmas a prosztatarák szűrésére, stádiumának megállapítására, kezelésének és kiújjulásának monitorozására. 45 évnél idősebb férfiak esetében évente ajánlott a PSA szint mérése. A prosztatarák szűréséhez biopszia is szükséges.

Az antitestek a vérben található védőfehérjék, amelyek a szervezetbe került idegen anyagok ellen jönnek létre. A reumatoid faktorok a gyulladások miatt megemelkedett antitestek IgG nevű csoportja ellen termelődnek.

A GOT egy enzim, amely főként a szívben és a májban található, és kisebb mértékben egyéb izmokban. Amikor a máj vagy az izomsejtek megsérülnek, a GOT kiszabadul a vérbe.

A GPT egy enzim, amely főként a májban található; kisebb mennyiségben még előfordul a vesékben, szívben és az izmokban. Májkárosodás esetén szintje megemelkedik. 

A vér megjelenése a székletben az egy kóros állapotot jelent. Hogyha az eredmény pozitív az vérzést jelent a gyomor és bélrendszerben, ilyen esetben további vizsgálat szükséges a vérzés okának kiderítésére, főként a vastagbélrák korai kiszűrésére. Javasolt a többszöri mintavétel az időszakos vérzések kimutatására.

A TSH hatására a pajzsmirigy perifériás hormonokat T4-et és T3-at termel. A pajzsmirigybetegségek szűrésére és kórmeghatározására, valamint a hypothyreosis és hyperthyreosis kezelésének ellenőrzésére.

A májbetegség szűrésére vagy követésére.

A tesztoszteron androgén hormon, melynek nagy részét a here bizonyos sejtjei termelik, kis mennyiség termelődik a petefészekben és a mellékvesében is. Legfontosabb funkciója a nemi ösztön fenntartása, spermiumtermelés és izomtömeg növelés. 

A vérben lévő fehérje féleség, amely megköti és szállítja a vas ionokat. Diagnosztikai értékét az anémia megítélése esetén a vasháztartás további paramétereivel célszerű kiegészíteni.

Magas szintje növeli a szív – és érrendszeri betegségek kockázatát. Mérése lehetőséget ad a lipidanyagcserét érintő betegségek diagnosztizálására. Célszerű a többi lipidparaméterrel együtt mérni.

A vas az élő szervezetek számára alapvető fontosságú; számos élettani folyamatban elengedhetetlen a jelenléte, ilyen például a DNS szintézis, a biológiai oxidáció és  számos anyagcsere folyamat. Kémiai tulajdonságai miatt a túlzott mennyiségű vas jelenléte veszélyes is lehet, mivel szerepet játszik a káros szabadgyökök képződésében.

A vérképvizsgálat a vérsejtek automatizált megszámlálását jelenti a vérben. Információval szolgál a keringő fehérvérsejt- (FVS), vörösvértest- (VVT) és vérlemezke-populációkról. Az eredmény magában foglalja a sejtek számát, típusát, nagyságát, alakját, és még néhány más fizikai jellemzőjét.

Az anyagcsere és a veseműködés rendellenességeinek, valamint a húgyúti fertőzések felismerésére.

Mi a teendő a vizsgálat után?

A laborlelet önmagában még nem elegendő a diagnózis felállításához, csupán csak következtetni lehet belőle bizonyos betegségekre, amelyet a vizsgálat után a megfelelő szakorvos tud kezelni. Minden esetben keresse fel szakorvosát!

Az Egészség 45+ FÉRFIAK csomag ára: 35 920 Ft