Bár a koronavírus negyedik hulláma csap össze a fejünk felett, még mindig van olyan, akinek ez idő alatt egyszer sem kellett harcba szállnia a fertőzéssel. Hogyan lehetséges ez? Cikkünkből kiderül!

Egy tanulmány magyarázatot talált arra, hogy miért tudja bizonyos emberek immunrendszere olyan hamar leküzdeni a koronavírust, hogy még a teszt eredményeik sem mutatják ki a fertőzést.

„Mindenki hallott olyan emberekről, akik ki voltak téve a vírusnak, mégsem betegedtek meg. Nem tudtuk, hogy tényleg sikerült-e elkerülniük a vírust, vagy természetes úton megszabadultak tőle, mielőtt a rutinszerű tesztek észlelték volna a jelenlétét” – nyilatkozta a University College London immunológusa és a tanulmány vezető szerzője, Leo Swadling.

Olyan londoni egészségügyi dolgozókat követtek nyomon a koronavírus első hullámában, akik kivoltak téve potenciális fertőzésveszélynek. A vizsgált dolgozók 15 százaléka nem fertőződött meg, tehát a T-sejtjei vagy T-limfocitái képesek voltak a fertőzés korai szakaszában elpusztítani a vírust. A kutatók szerint a felfedezés a vakcinák T-sejtes immunválaszt célzó, új nemzedékének kifejlesztése felé nyithat utat. Akik a jelentős kockázat ellenére egyetlen teszteléskor sem bizonyultak pozitívnak, vérmintájuk azonban azt mutatta, emelkedett a vírusra reagáló T-sejtjeik száma a világjárvány előttihez, valamint a vírusnak ki nem tett emberekéhez képest. A vírusfertőzés más vérbeli jelzőanyagainak mennyisége is emelkedett a vérükben.

A tanulmány arra utal, hogy ezeknek az embereknek egy alcsoportja korábbi, közönséges náthát okozó szezonális koronavírus-fertőzések miatt rendelkezett az úgynevezett memória T-sejtek megnövekedett mennyiségével, ez óvta meg őket az új típusú koronavírustól.

Ezek az immunsejtek „kiszagolják” a – szezonális koronavírusokkal közös – fehérjéket, amelyek a szaporodásban vesznek részt, és egyes embereknél ez az immunválasz elég gyors és erős ahhoz, hogy a legkorábbi szakaszban legyőzze a fertőzést.

„Ezek a már létező T-sejtek készen állnak, hogy felismerjék az új koronavírust” – magyarázta Swadling.

Az eredmények azért különösen jelentősek, mert az immunválasz T-sejtes fajtája az antitestekhez képest hosszabban tartó immunitás felé hajlik, ami általában inkább években, mint hónapokban mérhető.

Szinte mindegyik létező Covid-19 elleni vakcina a SARS-CoV-2 sejtekbe hatolását segítő, úgynevezett tüskefehérje ellen serkenti az ellenanyagok termelődését, a védettség azonban idővel gyengül. A tüskefehérjét célzó oltóanyagok esetleges gyengeségének tartják azt is, hogy a vírusnak ez az a része, amely leggyakrabban mutálódhat.

Ezzel szemben a T-sejtes válasz hosszabb ideig maradhat fenn, és a vírusnak az a területe, amelyre a válasz irányul, a koronavírusokban elég állandónak tűnik.