Van egy téma, ami minden férfit érint, mégis csak mosdókban, vagy az orvosi rendelőkben kerül szóba. A prosztataprobléma okozta kellemetlenségek minden 4. férfit érintik. Megragadtuk az alkalmat, hogy ma, a Nemzetközi Férfinapon Varga Krisztiánt, az AVIAN Medicina alapítóját és a Mobilszűrés ügyvezetőjét kérdezzük, mi állhat az aggasztó statisztika mögött, és van-e lehetőségünk ezen változtatni!

Bevallom számomra megdöbbentő volt, hogy ennyien érintettek a prosztataproblémákban. Már csak azért is, mert senki nem beszél erről. Ön szerint mi lehet ennek az oka?

„Véleményem szerint a nemzőképesség, vagy a vizelési szokások az intimitás részét képezik, éppen ezért az ezzel kapcsolatos információt szeretjük bizalmasan kezelni. Ez önmagában még nem is lenne gond, a baj inkább az, hogy sokan fel sem ismerik az első jeleket. Ha pedig ráeszmélnek, hogy valami nincs rendben, akkor győz rajtuk az időhiány, vagy éppen nem szívesen néznek szembe a kivizsgálással kapcsolatos aggályaikkal. Az ajánlott éves prosztata vizsgálatra sokan úgy gondolnak, mint egy fájdalmas, hosszadalmas és szégyenteljes diagnosztizálási eljárásra, ezért sokan inkább igyekeznek elhessegetni a betegség gondolatát. És itt van jelentősége annak, hogy milyen fontos lenne, hogy ezekről akár mi, férfiak beszélgessünk egymással, hiszen akkor tudhatnánk, hogy ez korántsem egy tabutéma. Arról nem is beszélve, hogy a megelőzésnek számos módja van!”

Véleménye szerint mikor fordulnak a férfiak szakemberhez?

„Szerintem a legtöbben csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már a tüneteik szinte elviselhetetlenek, vagy jelentősen befolyásolják az életminőségüket. Legyen szó egy folyamatosan romló vizelési képességről, vagy egy a hétköznapot megkeserítő fájdalomról, esetleg a szexuális élet romlásáról. Utóbbi pedig akár házasságok romlásához is vezethet, annak ellenére, hogy lenne rá megoldás! Összességében tehát a megelőzés sokkal kisebb erőfeszítést igényel, arról nem is beszélve, hogy bíztatóbb jövőképpel szolgál.”

Mit gondol, mivel lehetne meggyőzni a férfiakat, hogy több figyelmet szenteljenek az egészségükre?

„Ahogy említettem, fontos, hogy nyíltan beszéljünk a témáról, de emellett példamutatóan is kell viselkednünk! Én is évente járok szűrővizsgálatra, és mindennap foglalkozom a megelőzéssel étrend-kiegészítő  segítségével. Mindebben hihetetlen nagy segítséget jelent feleségem, aki mindig emlékeztet engem, hogy vegyem be a tablettát és menjek el szűrővizsgálatra. Ezt ezúton is köszönöm neki! Ebből kifolyólag a gondoskodó feleségek, élettársak, vagy akár édesanyák törődése igen fontos szerepet játszik a férfiak egészségében, úgyhogy minden hölgyet bátorítok arra, hogy időnként beszéljen erről szeretteivel.”

Beszélgetésünk végén, mit üzenne a férfiaknak?

Nem is elsősorban csak a férfiaknak üzennék, hanem a hölgyeknek is: Köszönjük, hogy ilyen gondoskodók vagytok és mindig nyíltan fordulhatunk felétek! Az uraknak pedig azt üzenem, hogy foglalkozzanak az egészségükkel, járjanak folyamatosan szűrővizsgálatokra és merjenek segítséget kérni szeretteiktől!