Ismét szerves része lett a maszkviselés a hétköznapi teendőinknek, bízva abban, hogy megvéd minket a veszélyes kórokozóktól. Na de, hogy lehetséges az, hogy pont a maszk okozzon megbetegedéseket, és jelentsen akár veszélyt egészségünkre? Igen érdekes adatokkal szolgált egy belga tanulmány, ami a textil maszkokon és az egyszer használatos arcmaszkokon megbújó baktériumok és vírusok jelenlétét vizsgálta.

Mi ellen véd a maszk és hogyan?

Alapvetően az orrot és szájat elfedő maszk a levegőben lévő, cseppfertőzés útján terjedő vírusok és baktériumok terjedését képes jelentősen lelassítani, hiszen megakadályozza, hogy azok bejuthassanak a szervezetbe. Fontos kiemelni, hogy maguk a maszkok nem képesek 100%-osan megakadályozni a fertőzést, hiszen a megelőzés egy részeként érdemes rájuk gondolni. A rendszeres és alapos kézmosás, a hagyományos üdvözlési formák mellőzése, a nagy létszámú társas érintkezések minimalizálása, valamint az imént említett szabályos maszkviselés együttesen fedik le a felelősségteljes megelőzést. A százszázalékos védelem azonban egyelőre csak álom, hiszen mindenkinek a szervezete eltérő módon reagál a különféle behatásokra, amik folyamatok láncolatát képesek elindítani. Már pedig amíg ilyen sokszínű az emberi test működése, addig nehéz egy általános módszert találni, ami mindenkinél működik. Az azonban egészen biztos, hogy a maszk használata erőteljesen hozzájárul a vírusokkal, baktériumokkal szembeni védekezéshez. De csak akkor, ha helyesen használja!

Melyik biztonságosabb: textil maszk, vagy orvosi maszk?

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon milyen típusú maszk az, ami a legnagyobb védelmet nyújtja, és miért? Amikor a vírus átlépte országunk határát, és visszafordíthatatlanul elterjedt Magyarország egészén, még alig voltak a boltok polcain textil maszkok, amiknek mára már egészen nagy piaca lett. A különféle színű, anyagú, sőt formájú maszkok szinte már divatkiegészítővé váltak, amelyeket hol örömmel, hol kevésbé lelkesen hordanak az emberek. A divatmaszkok terjedése sajnos háttérbe szorította az eredeti rendeltetést, így nem egyszer találkozhattunk, vékony, semmit védő változatokkal, sőt akár horgolt verzióval is, amik egyértelműen nem a védelemre fókuszáltak. Alapvetően a mosható textil maszkok jó szolgálatot tehetnek, de csak abban az esetben, ha azokat:

  • átnedvesedést követőn lecserélik, vagy legkésőbb 4 órán belül
  • minden használat után kimossák
  • ügyelnek az arc felé eső felület érintetlenségére

Mivel a maszk célja, hogy felfogja a kívülről érkező vírusokat és baktériumokat, így egyértelmű, hogy a külső felületén gyakran nem kevés kórokozó gyűlik össze. A belga tanulmány 13 fő eltérő típusú maszkját vizsgálta meg 4 órás használat után. A vizsgálódások érdekes eredményeket hoztak!

Milyen veszélyeket rejtenek a textil és orvosi maszkok?

Az orvosi maszkok 13200 baktériumot rejtettek, míg a textil maszkok, ennél is többet, mint egy 146 ezret. Nem csak a kolóniaformáló baktériumok számát, de azok összetételét is vizsgálták. Kiderült, hogy a jelen lévő baktériumok mintegy 43%-a antibiotikum rezisztens, vagyis antibiotikumnak ellenálló. A leggyakrabban előforduló kórokozók jellegében is eltérések voltak. Meglepő, de 4 órás viselést követően a maszkoknál nem csak az orr résznél, de annak belső felületén is felhalmozódtak a kórokozók. Mindezek ellenére az emberek csupán 1/4-e fertőtleníti valóban helyesen a maszkját, hogy az biztonságos legyen az egészségére nézve. De hogyan is néz ki a helyes maszk fertőtlenítés, ha textil maszkról van szó?

Textil maszk helyes tisztítása

Ahogy azt korábban is írtuk, maximum 4 órás használat után cseréljük le legyen szó mosható, vagy nem mosható darabról.

A textil maszkot fertőtlenítheti:

  • gőzölős vasalóval
  • 60 fokos mosással
  • 100 fok feletti 5 perces forralással

Mindig ügyeljen rá, hogy olyan textil maszkot vásároljon, amelyek lehetővé teszik, hogy fertőtleníthessék. A csillámos, strasszköves darabok a tisztítás során sérülni fognak, így ezek nem feltétlen felelnek meg a célra.

Az egyszer használatos orvosi maszkokat sose használja többször, hiszen ezzel jelentősen növeli a fertőzés kockázatát.

A maszkok helyes használata nem csak egyéni, de közös felelősségünk. Vigyázzunk egymásra!