Az új hét, új híreket is hoz magával a koronavírus elleni küzdelemben. Vannak köztük olyanok, amelyek aggodalomra adhatnak okot, de egészen jó hírekkel is szolgálhatunk, amelyek igen bíztatóak. Következő cikkünkből mindent megtudhat, ami jelenleg fontos tudni a koronavírussal kapcsolatban.

Nézzük a számokat a hétvégét követően

Az ország lakosságából közel hat millióan, egészen pontosan 5 924 063 személy, megkapta már az oltást, akik közül 5 700 021-en a második oltásukat is felvették. A harmadik oltási hullám is megkezdődött, aminek következtében majd egy millió fő a harmadik vakcina adagot is megkapta. A hétvége leforgása során 3274 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és 51 ember életét vesztette a vírus következtében. A 908 kórházban ápolt beteg közül, 126 fő lélegeztetőgépen van. A koronavirus.gov.hu oldal leírása alapján a legtöbb megbetegedés a delta variánshoz köthető, és a legnagyobb veszélyt. A vírus megfékezése céljából 800 ezer antigén gyorstesztet küldtek a házi orvosi rendelők részére, hogy mielőbb kiszűrhetők legyenek a megbetegedések.

Magyar sikerek és felfedezések a vírus elleni orvoslásban

Miközben a járvány folyamatosan tombol, a magyar tudósok nem ülnek ölbe tett kézzel, aminek eredményeképpen lenyűgöző felfedezésre jutottak.

Hosszú és alapos kutatások vezettek oda, hogy ma már a koronavírus elleni orrcsepp a németországi klinikai tesztelés fázisába lépett. Az eddigi eredmények igen biztatóak, és minden jel arra utal, hogy embereken is hatásos lesz.

Különösen jó hír ez azok számára, akik különösen veszélyeztetettek a fertőzéssel kapcsolatban. Érdekesség, hogy a magyar kutató csoport nem csak ezen a projekten dolgozott, hanem korábban vakcina fejlesztésen is dolgoztak osztrák kutatókkal együttműködve. Ez azonban felfüggesztésre került a széleskörű elérhetőség és magas vakcinagyártási kapacitásból kifolyólag. Ennek ellenére a vizsgálódások eredményei nem vesznek kárba a jövőbeli kutatásokban felhasználják. A koronavírus elleni orrcsepp szabadalmaztatását sokan várják nagy izgalommal.
Értékes felfedezések is napvilágot láttak a múlt héten. Zacher Gábor, orvos elmondása szerint akár kötőhártya-gyulladást is okozhat a delta variáns, ami aggasztó.

A Főváros szigorításokat ösztönöz

A fővárosban összpontosul a magyarországi lakosság, mint egy egynegyede, így a fertőzésveszély igen magasnak számít ebben a térségben. Többek között ebből kifolyólag is ösztönzi a Főváros, valamint Zacher Gábor, a nyár elején érvényben lévő rendelkezések visszaállítását a maszkviselésére vonatkozóan. Eszerint újra kötelező lenne a maszkhasználat a zárt terekben, a tömegközlekedési eszközökön. Habár jelenleg még nincs törvényi kötelezettség erre vonatkozóan, mégis egyre többen viselnek maszkot az említett helyeken, ami másokat is a megelőzésre, és elővigyázatosságra ösztönöz.

Sydney: 4 hónap után kinyitnak az iskolák

Mintegy négy hónap után állnak vissza a Sydney-ben található iskolák az online tanulásról. Ez az első lépés a szigorítások lazításának sorában, amit a 16 év feletti lakosok 80%-os beoltottságával indokolták. Várhatóan az oltottak aránya tovább emelkedik, így további enyhítések várhatók, aminek következtében eltörölhetik a kötelező maszkviselést az irodákban, újra kinyithatnak a szórakozóhelyek, és visszatérhetnek az óvodákba a legkisebbek is. A regisztrált megbetegedések száma folyamatosan csökken a szeptember elejei adatok adatokhoz mérten, így elképzelhető, hogy egészen hamar visszatérhet az évekkel ezelőtti, megszokott életvitel.

A turizmus issza meg a levét

Habár az idei nyár ígéretesnek tűnt, a turizmust ért károkat még ez sem volt képes kompenzálni. A világ legtöbb pontján, mintegy 95%-kal csökkent a turisták száma, ami elképesztő bevétel kiesést jelent. Míg június, július egészen bíztató adatokkal szolgált, úgy a jelenlegi adatok elképzelhetetlen anyagi károkra utalnak. A legrosszabb helyzetben az ázsiai és óceáni régió van, akik továbbra sem engedélyeznek turisztikai célú belépést. Várhatóan elsőként Thaiföld nyit meg a turisták előtt, de csak rendkívül szigorú szabályok mellett, így egyelőre nem érdemes odavezető úticéllal tervezni. Jelenleg még maguk az utazásszervező cégek is óvatosságra intenek ezzel kapcsolatban. A Turisztikai Világszervezet szerint akár évekbe is telhet, mire visszatérnek a vírus előtti turisztikai lehetőségek és szokások, így a károk csak tovább növekedhetnek.

 

Érdekesnek találta? Ossza meg ismerőseivel!

Facebook