Amikor egy globális járványról van szó, mindenki tudni szeretné, hogy vajon mikortól és egészen pontosan meddig számít védettnek a vírussal szemben? A válaszok igen eltérőek, és nemcsak az oltás következtében kialakuló antitest jelenlétének hossza vitatott kérdés, hanem a fertőzés utáni ellenálló képesség időtartama is. Egy amerikai kutatás végre legalább az egyik választ adhat.

Mi az a természetes védettség?

Amikor a szervezet egy kórokozóval találkozik, annak legyőzésére antitesteket, vagyis ellenanyagot termel, amelyek több, vagy kevesebb ideig jelen vannak a szervezetben. Ezeknek az antitesteknek köszönhetjük, hogy bizonyos betegségeket életünkben csak egyszer, vagy az oltásoknak köszönhetően egyszer sem kapunk el, vagy ha valamilyen okból mégis, már sokkal enyhébb tünetek kíséretében jelennek meg. A koronavírus ellen dolgozó antitestek többféle módon is megjelenhetnek a szervezetben. Immunválasz kialakulhat védőoltást követően, vagy akár egy sajnálatos vírusfertőzés után, melyek közül az utóbbit következtében alakul ki a természetes védettség. Mivel a védekező mechanizmus eltérő módon indult el, nem meglepő, hogy feltételezhetően a kialakult védettségben is lesznek eltérések. Egy új amerikai kutatás részletesen vizsgálta a fertőzésből felgyógyultak ellenálló képességét, és megdöbbentő eredményre jutottak.

Erősebb, vagy gyengébb a fertőzés utáni védettség?

Az Észak-Kaliforniai Egyetemnek, valamint a Yale Egyetem Közegészségügyi Karának tudósai közösen vizsgálták a felépült betegek védettségének alakulását, és bizony arra a következtetésre jutottak, hogy kevesebb, mint három hónap lehet az az idő, ameddig az immunrendszerük képes hatékony fellépni egy ismételt fertőzéssel szemben. Ez annyit jelent, hogy akár 3 hónappal később, ismételten fertőzötté válhatnak, ráadásul tovább is terjeszthetik a vírust.

 Lényegében tehát a gyógyult állapot csak időszakos és egy felül fertőződés során újra a kellemetlen tünetekkel szembe találhatja magát. 

A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a vírus folyamatosan mutálódik, így egyre nagyobb valószínűséggel jelent újra meg újra fenyegetést az egészségre nézve. 

Mi a megoldás a tudósok szerint?

A jelenlegi ismeretek alapján az első és legfontosabb a megelőzés, és a szükséges óvintézkedések betartása. Ez így önmagában valószínűleg már Önnek is „lerágott csontnak” számít, éppen ezért nézzük, hogy mit is tehet egészen pontosan ennek jegyében. Utazáskor, egyéb tömött, zsúfolt helyeken viseljen maszkot, és gyakrabban fertőtlenítse kezét. Gyakran használt elektronikus készülékeit, mint például a mobiltelefonját, időszakosan fertőtlenítse. Amennyiben az időjárás is ideális hozzá, válasszon szabadtéri programokat az összejövetelekre. Ellenőrizze időnként szervezete védekező képességét szerológiai antitest vizsgálattal, hogy megbizonyosodjon, hogy veszélyeztetetté vált-e. A Mobilszűrés segítségével házhoz kérheti a vizsgálatot, így jelentősen lecsökkentheti a fertőzés kockázatát. Jeffrey Townsend, a Yale professzora és a kutatás egyik vezetője azt is hangsúlyozta, hogy az oltás is segíthet a védekezésben.