Sok cikk terjed a neten, miszerint a negyedik hullám, és vele együtt a veszélyes variánsok elkerülhetetlenül közelednek. A vírus elleni küzdelem napról napra erőteljesebb, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Ausztria bekeményít, és erőteljes szigorítást vezet be. Mi állíthatja meg végre a koronavírust, és mi vár ránk a jövőben?

Együtt élni a vírussal. Valóban szükséges?

Nem egyszer lehetett hallani, vagy olvasni, hogy lehetséges, hogy a COVID-19 bizony hosszú időkig velünk maradhat, ami annyit is jelenthet, hogy meg kell tanulnunk vele együtt élni. A kutatások és gyógyszeripari fejlesztések folyamatosan zajlanak, és persze napról napra egyre többet tudunk. Mégis lassan két év távlatából visszatekintve magánemberként úgy érezheti, itt az idő, hogy válaszokat és megoldási javaslatokat kapjon. A tudomány rohamtempóban igyekszik reagálni a legfrissebb felfedezésekre, mi pedig azzal segíthetjük a szakemberek munkáját, ha a hétköznapokban betartunk bizonyos szabályokat. Ilyen az általános higiéniás szabályok betartása, a felületek és a kézfejek fertőtlenítése, a távolságtartás, valamint a maszkviselés. Mindezekkel hatékonyan tehetünk azért, hogy a vírus terjedésének lehetőségét minimálisra csökkentsük, ami idővel talán annak elhalásához vezethet. Hogy mi várható egy vagy két év múlva, esetleg évtizedek után, az egyelőre ismeretlen, de a jelen problémáinak megoldásában részt vehetünk.

Ausztria a megelőzésben hisz!

Nem rég érkezett a hír, miszerint Ausztria fővárosa újabb szigorításokat vezet be, ugyanis a lakosság átoltottsági szintje még nem kielégítő. A döntés hátterében a kórházak ismételt túlterheltsége is áll, ami így műtétek elhalasztását is jelenti. A probléma megoldására Michael Ludwig, Bécs polgármestere úgy döntött, hogy a szórakoztató és kereskedelmi egységek, egészségügyi intézmények (gyógyszertárak is), hivatalokban, sőt még a tömegközlekedési eszközökön is kötelező lesz a maszkviselés.

Ezen felül még azt is meghatározta, hogy erre a célra csak az FFP2-es típusú maszkok használhatók, amelyek nagyobb védelmet nyújtanak.

A kulturális és sportlétesítményeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni, ennek hiányában pedig csak negatív PCR tesztet bemutatható. Az antigén teszt erre a célra már nem elfogadott. Legyen szó beltéri, vagy kültéri helyszínről, a szórakozóhelyeken és az 500 főnél nagyobb rendezvényeken csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, vagy a gyógyult állapotot igazolni tudók mulathatnak. A jelenlegi rendelkezések október elsejétől lépnek érvénybe, és várhatóan egy hónapig tartanak.

De nem csak Ausztria szigorít!

Bizony nem csak a nyugati szomszédunk, hanem Szlovénia is szigorításokat vezet be, ráadásul nem is akármilyen módon! A szlovén Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium kedden közölte, hogy mindenkinek rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal, valamint negatív PCR teszttel, akik másokkal kapcsolatba kerülnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a munkavégzés során is be kell tartani a szabályokat, függetlenül attól, hogy valaki otthonról végzi a munkáját.

A hetente elvégzendő PCR teszt bemutatási kötelezettség a home office-ban dolgozókra is ugyanúgy vonatkozik.

Ha pedig ez nem lenne elég a dolgozókon kívül, az ügyfeleknek is rendelkezniük kell QR kódos COVID-igazolvánnyal amennyiben bármilyen szolgáltatást igénybe vesznek. Ezek alól csak az alapvető szükségleteket fedező intézmények kivételek, mint például az élelmiszerboltok. A hivatalokba pedig már csak gyógyult állapotot igazoló, vagy oltást bizonyító okmánnyal lehet belépni. Még a PCR teszt sem elfogadott.

Mi várható itthon?

Valószínűsíthető, hogy az elkövetkező hónapokban az ország határain belül is lesznek módosítások, azonban az egyelőre rejtély, hogy milyen jellegűek. Senki nem szeretné, ha újabb lezárások következnének, azonban fontos szem előtt tartani, hogy a rendelkezések betartási közös, társadalmi szintű feladatunk. Addig is a hétköznapokban ügyeljen továbbra is a megfelelő higiéniára és a megbetegedés gyanúja esetén, vagy általános ellenőrzés céljából igényeljen PCR teszt, ami még a tünetek jelentkezése előtt képes kimutatni a vírus jelenlétét a szervezetben. A fertőzésveszély csökkentése céljából pedig igényelje otthonába, vagy munkahelyére a szükséges vizsgálatot!

Érdekesnek találta? Ossza meg ismerőseivel!

Facebook