Ki ne ismerné az érzést, amikor egy mentálisan megterhelő munkanap után, nem csak az elme, de a test is ólomsúlyként húz a föld irányába. Vagy amikor a szerelmesek vagyunk, és a véráramban elszabaduló adrenalin löket hatására erősebbeknek, ellenállóbbnak érezzük magunkat. Az érzelmek sokkal nagyobb mértékben befolyásolják egészségünket, mint az elsőre gondolná! Nem is hinné milyen mértékben!

Fejben dől el!

Sokszor hallani a mondatot, hogy bizonyos dolgok alakulása valójában a fejünkben dőlnek el. Talán abban Ön is egyetért, hogy ez hol igaz, hol nem. Mindenesetre érdekes felvetés, hogy vajon az egészségünk alakulása milyen mértékben függ rövidebb és hosszabb távú érzelmi állapotunktól.

Vajon ténylegesen befolyásolják a gondolataink az egészségi állapotunkat?

És ha igen milyen mértékben? Ezek alapján érdekes elgondolás lehet, hogy a jó kedv akár hasonlóan pozitívan hathat az egészségünkre, mint a különféle ásványi anyagok és vitaminok, míg a rossz kedv szinte szó szerint belülről emészthet minket. Mindenképpen érdemes picit górcső alá vetni a lélek állapotát az egészség tükrében.

A szerelem nem csak a szívnek gyógyír!

Az érzés, amikor a felhők felett érzi magát, kedvesére gondolva, az bizony komoly kémiai folyamat eredménye. A szerelmesek szervezetében izgalmas hormonális változások mennek végbe, melynek hatására például nő az oxitocin szint, aminek köszönhetően az érzékelés, és az érzelmek megélése is fokozódik. Ezt csak növeli, hogy a szerotoninszint mindeközben csökkenhet, de még megannyi változás jellemzi a szerelmes állapotot.

Ugyan sokan mondják, hogy ez az érzelem múlandó, így az általa kiváltott testi változások sem tartanak örökké, de mi a helyzet a régóta tartó boldog kapcsolatokkal?  

Egy a Stony Brook Egyetem által közölt kutatás szerint a kiegyensúlyozott társas kapcsolatban élők agyának aktívabb a fájdalomcsillapításért felelős terület, szívük pedig ellenállóbb a megbetegedésekkel szemben. A szerelem tehát nem csupán a lelki egészségre lehet gyógyír, de befolyásolja testi jólétünket is.

Depresszió és feszültség: belülről emészt

Talán bátran állíthatjuk, hogy az idegi és érzelmi feszültséget rövid távon sem szívlelik az emberek. Ha pedig hosszú hetekig, hónapokig, vagy akár évekig is fennáll valamilyen okból, azt egy bizonyos idő után a testünk is megszenvedi. Ez megmutatkozhat a koncentráló képesség romlásában, ingerlékenységben, a motiváció csökkenésében. Míg belsőleg akár emésztési gondokhoz, gyomorpanaszokhoz, fejfájáshoz, általános gyengeséghez, szorongásos állapotban pedig légzőszervrendszert érintő tünetekhez vezethet.

A Semmelweis Egyetem 2012-es kutatásában egy 1964-ben Parkes vezetésével lezajlott kutatás segítségével bizonyították, hogy a gyászoló nők körében több, mint másfél százalékkal nőtt a különféle panaszokkal történő orvoshoz fordulás mértéke.

Ugyanilyen növekedés tapasztalható a pszichés megbetegedések okozta receptírásokra is. A negatív érzelmek, a lemondás, vagy más lelki fájdalom tehát képes testi változásokat előidézni, így ezek felismerése és kezelése rendkívül fontos.

Létezik a testi-lelki egyensúly!

Habár az élet gyakran olyan, mint egy hullámvasút, tehet azért, hogy boldogak és kiegyensúlyozottak legyenek a hétköznapjai.  A tartós melankólia akár valamilyen szervi elváltozás, megbetegedés jele is lehet, ezért orvosi szempontból igen fontos a felismerés és a kezelés. Ki tudja, lehet, hogy a mosoly a jövő „vitaminja” is lehet, de ha ezt nem is szó szerint vesszük, az örömteli pillanatok nélkülözhetetlenek! Szakítson időt arra, ami fontos Önnek és próbáljon tudatos életmódot követni. Testi egészségéért sokat tehet akkor is, ha rendszeresen látogat szűrővizsgálatokat, pontos képet kapva egészségéről. A jó hírem az, hogy a Mobilszűrés házhoz érkező kényelmes és biztonságos szolgáltatása hozzátehet az Ön boldogságához. 😊

Érdekesnek találta? Osssza meg ismerőseivel!

Facebook