Az emberi szervezet szüntelenül dolgozik a nap 24 órájában, hosszú évtizedeken keresztül. A különféle szervrendszerek idővel megkopnak, működésük sérül, vagy esetleg lelassul, ennek ellenére a testünk folyamatosan törekszik a belső egyensúly fenntartására, kisebb-nagyobb sikerekkel. Életünk negyvenötödik éve körül számos biológiai és fizikai folyamat megy végbe, amelyek bizonyos esetekben észlelhetők, míg máskor feltűnés nélkül okozhatnak változást a szervezet működésében. Vajon megőrizhető a 20 évesekre jellemző vitalitás? Most kiderül!

Miért olyan bűvös a 45. életév?

Az emberek többsége kedveli az évfordulókat, különösen a kerek végződésűeket, mint a huszadik, vagy akár a harmincadik születésnap. Ennek ellenére, az igazán nagy jelentőséggel bíró szám az életünkben, nem nullára végződik. A 45. életév betöltése sokak számára egy fordulópont, és bizony nem csak spirituális, de fizikális értelemben is. Ez persze nem azt jelenti, hogy rögtön az életkor betöltésével jelentkeznek az ízületi panaszok, vagy akár a férfiak esetében a prosztata problémák, sokkal inkább egy jelzés, hogy ideje több figyelmet fordítani az egészségére. Éppen ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy a 45. életév elérésével, milyen változások mentek és mennek végbe a szervezetben, valamint, hogy mik a lehetséges rizikó faktorok a jövőre a nézve. A tájékozódás ugyanis akár a hosszú, és panaszoktól mentes élet titka is lehet!

Milyen változásokon megy át a test?

Életünk során, mint egy 2,5 milliárd alkalommal dobban a szívünk, így egy gyors számítással megállapíthatjuk, hogy 45 éves korunkra is már feltehetően közelítünk a másfél milliárdnyi dobbanáshoz. Érdekes belegondolni, hogy csak ez az egy létfontosságú szervünk mekkora munkát végzett el eddig. Nem újdonság, hogy a férfiak és a nők teste számos eltéréssel rendelkezik, és ez nincs másképpen 45 éves kor felett sem. Ekkora már a hölgyek többsége belépett a menopauzába, vagyis a változókorba, ami eltérő tüneteket produkálva jelentkezik. Tapasztalható hőhullám, időnként fájdalmas görcsölés, idővel pedig a menstruáció szakadozása, végül teljes elmaradása. Ez egy komoly hormonális változás, de ezen kívül még a test számos területe átalakuláson megy át. Lassulhat az anyagcsere, miközben a szövetek regenerálódási ideje növekszik. Utóbbi a 45 év feletti férfiaknál is jelentkezhet. Az ő esetükben is végbe mennek hormonális változások is, ráadásul a prosztatamegnagyobbodás rizikójával is számolniuk kell. Összességében érdemes tehát a test egészét górcső alá vetni, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy szervezete megfelelő módon működik.

A szervezet öregedési folyamatát, és a vele jelentkező tüneteket nem lehet leállítani, azonban lassítani lehetséges. 

A fittség megőrizhető!

Folyamatos kiegyensúlyozott táplálkozással és rendszeres testmozgással már sokat lehet azért, hogy fiatalokat meghazudtoló egészségnek örvendhessen. A tudatos életmód mellett a szervezet rendszeres vizsgálatáról sem szabad megfeledkezni, ezzel ugyanis pontos képet kaphat teste állapotáról. Időszakosan elvégzett, részletes laborvizsgálatokkal kiszűrhetők a kezdeti stádiumban járó megbetegedések, a kisebb-nagyobb szervi elváltozások jelei. Az időben történő kezelés ugyanis akár életet is menthet. Szűrőcsomagjaink között megtalálhatja a célzott vizsgálatokat tartalmazó 45 év felettieknek szóló csomagokat, amelyekkel feltárhatók a lehetséges egészségügyi kockázatok. Ön is megbizonyosodhat egészségi állapotáról Egészség 45+ Nők, vagy Egészség 45+ Férfiak szűrővizsgálataink egyikével.