A tavasz közeledtével sokak számára rossz hír lehet, hogy megnő a levegőben szálló pollenek koncentrációja. Egyesek szervezete fokozottan reagál a különféle pollenekre. Az inhalatív allergiában szenvedők mindennapjait megnehezíthetik a kellemetlen tünetek. A túlérzékenység kialvatlansággal és koncentrációhiánnyal is járhat, sok más tünet mellett.

A légúti allergia jelentése

Előfordulását tekintve, manapság az emberek 30%-át érinti a légúti allergia, ez a szám pár éven belül akár 50%-ra is ugorhat. A szervezet védekezési mechanizmusként, külső inger hatására, allergiás reakciót válthat ki.

Típusai, amiket ismerünk

Szezonálisan, kora tavasztól, kora őszig okozhat problémákat a túlérzékenység. A parlagfű, útifű, a nyárfa, mogyoró és a pázsitfűfélék a leggyakoribb allergének, melyek allergiát okozhatnak.

A légúti allergia esetén, ezek a tünetek fordulhatnak elő:

  • náthás panaszok (orrdugulás, orrfolyás)
  • szemviszketés, könnyezés, vörös szemek
  • nehezebb nyelés és köhögés
  • torok és fül viszketés
  • sípoló és nehéz légzés

Előfordulhatnak keresztreakciók, a leggyakoribb a nyírfa és az alma keresztreakciója.

Allergiát okozó tényezők

A légúti allergia nem csak a pollenek hatására alakulhat ki, okozhatja penészgomba, állatszőr és házi poratka.

A magas páratartalom hozzájárul a penész terjedéséhez, emellett a poratka is kedveli a párás levegőt. 

A penészgomba spórái nagyon károsak lehetnek az egészségre. Asztmatikus tünetek is jelentkezhetnek az allergiás reakcióként.

Az alapos és rendszeres takarítással, portalanítással csökkenthetjük a poratkák előfordulásának esélyét. Hipoallergén ágybetéttel és ágyneművel enyhíteni lehet a poratkák okozta tüneteket.

Általában gyerekkorban kiderül az állatszőr allergia, egy heves allergiás reakció vagy roham következtében. Az állat simogatása kellemetlen panaszokkal járhat, jellemző tünete a tüsszögés, köhögés, bőrpír és a kiütések megjelenése.

Ha bármilyen tünetet is észlel magán, minél hamarabb ajánlott elmennie allergia vizsgálatra, ugyanis a kezdeti enyhe tünetekből allergiás asztma is kialakulhat!

Hogyan kezelhetjük?

Vissza nem fordítható állapotról van szó, de megfelelő kezeléssel tünetmentessé tehető.  A légúti allergia elhanyagolása és a kezelés hiánya asztma vagy akár állandó orrdugulás kialakulásához vezethet. A kezelés kiválasztásakor figyelembe kell venni, a szezonalitást, az allergia súlyosságát és az okát.

Kezelési lehetőségek a panaszok enyhítésére:

  • szteroidos orrcsepp vagy spray
  • antihisztaminok (allergia gyógyszer)
  • homeopátiás készítmények
  • immunterápia (súlyosabb esetekben)

Tegye meg az első lépést a nyugodt légzés felé, derítsen fényt az allergia kiváltó okára!