Magyarországon elértük az 5,5 millió beoltottat, így nem kötelező maszkot hordani a zárt terekben, utazáshoz, eseményeken. Így végre fellélegezhetünk a maszkjaink alól, de biztos, hogy visszakapjuk a régi életünket vagy ez a lazítás lehet a koronavírus negyedik hullámának melegágya?

A maszkot elhagytuk, de a koronavírus velünk maradt…?

Bár az utcán sétálva, olyan érzés foghat el minket, mintha soha nem is lett volna koronavírus, sajnos a maszk elhagyásával a probléma még nem szűnt meg. Míg nálunk egyre több korlátozást oldanak fel, egyes országokban újból megkezdődtek a szigorítások. Hogy is van ez?

Meg kell tanulnunk együtt élni ezzel a fertőzéssel, ugyanis egyes becslések szerint új koronavírus-mutációk alakulhatnak ki a jövőben és számos virológus szerint, a COVID így vagy úgy, de velünk marad bizonyos mértékig.

A legnagyobb veszélyt jelenleg a delta variáns okozhatja, ami több országban is fokozza a feszültséget. Nem véletlenül, hiszen az eddigi mutánsoknál súlyosabb tüneteket idézhet elő, illetve fertőzőképesebb.

Ha szétnézünk a világban, láthatjuk a nemzetközi példákat, Izraelben, Amerikában, Spanyolországban, Horvátországban, Németországban és a fejlődő országokban is növekednek a számok. Ez annak is köszönhető, hogy az oltakozási ütem lelassult, sokan nem veszik fel a második dózisát az oltásnak és a fejlődő országok megfelelő vakcinaellátására egyelőre nem találtak megoldást.

Az enyhítések miatt a turizmus fellendülése is nagyban hozzájárul a koronavírus terjedéséhez. A fertőzés növekedésének másik oka, hogy a lakosság fokozatosan veszti el védettségét, nagyrészt azok, akik már az első vagy második hullámban átestek a betegségen, de egyelőre arra sincsen pontos válasz, hogy az eddig beadott oltások milyen mértékben és meddig biztosítanak védelmet, hiszen a védelem oltásonként és szervezetenként változhat. A szerológiai antitest vizsgálattal tudjuk ellenőrizni, hogy a szervezetünk mennyire ellenálló a vírusnak, ez fontos a saját magunk és mások védelmében.

Deltahatás

A delta variáns vagy másnéven indiai mutáns, fertőzőképesebb típusa a koronavírusnak, ami sok bizonytalanságot és aggodalmat jelenthet számunkra, illetve akár egy újabb hullámot is előidézhet. Több országban is ennek köszönhetően emelkedik napról napra a fertőzöttek – és sajnos ­- az elhunytak száma is. A WHO jelenlegi adatai szerint közel 100 országban van már jelen a delta variáns.

De mit tehetünk ellene?

Az oltással lehet csökkenteni a megbetegedések súlyosságának kockázatát, viszont ezzel kapcsolatban is sok a megválaszolatlan kérdés. Elméletben kevésbé van okuk aggodalomra, azoknak, akik beoltatták magukat – megfertőződhetnek, de kisebb eséllyel alakul ki náluk súlyos betegség. Az oltások reményeink szerint megvédenek, de heti szinten jelennek meg új információk, az egyes oltások és a delta variáns kapcsolatát illetően. Folyamatosan figyelik, vizsgálják, hogy egyes oltások megfelelően védenek-e a vírustól. Kételyek merültek fel a Sinopharm oltással kapcsolatban, illetve Angliában most vizsgálják az AstraZeneca hatékonyságát a mutánssal szemben.

A társadalmi felelősségvállalás most még nagyobb szerepet kell, hogy játsszon az életünkben. Vigyázzunk szeretteinkre, barátainkra és önmagunkra! Ha bármely tünetet észleljük magunkon, végeztessünk PCR tesztet, hogy óvjuk azokat is, akik nem kapták meg az oltást.