Önnel előfordult már, hogy egyik napról a másikra olyan kellemetlen panaszokra kelt, mint az orrfolyás, az orrnyálkahártya duzzanata, a szemviszketés, vagy a köhögés? Ilyenkor gyanakszik az influenzaszezonra, vagy arra, hogy a napokban alul öltözött és megfázott… De mit tehet, ha a tünetek napokkal, vagy hetekkel később sem múlnak? Ebben az esetben érdemes az allergiás reakciót is számításba venni.

Mi is valójában az allergiás tünet?

Sok allergiás úgy véli, hogy az ő immunrendszere valószínűleg gyengébb, vagy rosszabbul működik, pedig az övéké valójában jóval aktívabb, mint a legtöbb emberé. Az immunrendszer feladata, hogy fenntartsa a test belső egyensúlyát, és elpusztítson minden olyan anyagot, ami károsan hat a szervezetre. Ez lehet egy baktérium, egy vírus, vagy bármilyen testidegen molekula. Amikor a szervezet védekező mechanizmusa túlzottan aktív, vagyis hiperszenzitív, akkor olyan anyagokat is fenyegetésnek vélhet, amelyek valójában ártalmatlanok, mint amilyenek a levegőben jelen lévő pollenek is. A kellemetlen allergiás tünetek pedig ennek a reakciónak a következményei.

 

Allergia, vagy megfázás?

Az allergiás tünetek változatos időszakokban jelentkezhetnek, vagy akár egész éven át fennállhatnak. Gyakran tipikus influenzaszerű tünetek formájában jelentkeznek, így a megfázásos időszak közepén könnyen gondolhatja azt, hogy a panaszokat egy múló megbetegedés okoz. Jelentkezhet köhögés, orrnyálkahártya-duzzanat, orrfolyás, vagy éppen orrdugulás, arc-, és homloküregi panaszok, allergiás asztma, vagy szemviszketés egyaránt. Amennyiben a panaszok hetek múlva is fennállnak, akkor már érdemes a légúti allergiára is gyanakodni, és mielőbb szűrővizsgálatot végezni, hogy a kellemetlen tünetek kezelése minél hamarabb megkezdődhessen.

Hogyan néz ki egy légúti allergia vizsgálat?

Az inhalatív allergia szűrővizsgálat teljesen fájdalommentes, csupán egy rövidebb ideig tartó, kisebb kellemetlenséggel jár. Pár apró tűszúrás segítségével juttatják be az allergén anyagokat a bőrbe, ami enyhe viszkető érzés és bőrpír kíséretében immunválaszt mutathat. Ha pedig azonosítva vannak a tüneteket okozó molekulák, akkor szakorvos bevonásával megkezdődhet a kezelés is.

Ha Ön is szeretné megtudni, hogy a panaszai hátterében állhat-e a légúti allergia, akkor válassza a légúti allergia szűrőcsomagunkat!