Folyamatosan zajlik a magyarországi lakosok oltása a SARS-COV 2 ellen, így egyre inkább közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy végre magunkat és szeretteinket is nagyobb biztonságban tudjuk szeretteinket. A felgyorsult oltási tempó azonban rengeteg kérdést is felvet, így most tisztázzuk az oltások és a szerológiai antitest vizsgálatok összefüggéseit.

 

Miért fontos a Covid-19 szerológiai (antitest) vizsgálat?

Minden orvos igyekszik felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, a koronavírus pedig különösen rávilágít a szűrések jelentőségére. Nemcsak a védőoltást megelőzően, de a beadást követően, legkorábban három hónappal az oltás után, is érdemes végezni Covid-19 antitest vizsgálatot, hogy láthatóvá váljon a védőoltás hatása a szervezetre. Fontos, hogy az ellenanyag termelődés egyénenként eltérő értékeket mutat, ugyanis mindenkinek más hatékonysággal működik az immunrendszere. A kapott értékek tehát nem összehasonlíthatók más személyek eredményeivel. Sőt, a saját adatok esetében is fontos, hogy a kontrollvizsgálatokat ugyan annál a labornál végezze, erről bővebben lentebb olvashat.

Az oltóanyag fejlesztés és gyártás rohamtempóban zajlik a világban, már cikkünk készültekor is számos típus ismert. Hogy ki milyen oltást kaphat, az függ az életkorától, egészségi állapotától, esetlegesen a munkakörétől. Mindenképp érdemes tehát jobban megismerni az oltóanyagok típusait, hogy pontosabb képet kaphasson védettségéről.

Jelenleg háromféle oltóanyag elérhető:

mRNS típusú vakcinák

Az orvostudomány egy egészen egyedülálló fejlesztéssel hozta létre a Pfizer/ BioNTech és a Moderna vakcinákat, amelyekben a vírus tüskefehérjéjének genetikai kód másolata található.  Ezt egy lipidburokban* lévő mRNS molekula segítségével eljuttatják a sejtbe, ahol az létrehozza a tüskefehérjét, amire az immunrendszer választ ad. Maga a vírus valójában nem fertőzi meg a szervezetet, mégis a szervezet     egyfajta védettséget generál arra az esetre, ha hasonló kórokozóval találkozna.

*Legtöbbször ez a gazdasejt sejtmembránjából, vagy a sejthártyából épül fel, megtalálhatók benne a sejt fehérjéi, szénhidrátjai, valamint proteinjei.

Vektor alapú oltóanyagok

Az ilyen típusú vakcinák esetében a tüskefehérjét egy adenovírushoz kapcsolt DNS-szakasszal juttatják be a testbe, ami aktivizálja az immunrendszert. Ilyen technológiával készül az AstraZeneca, a Szputnyik V, a Johnson&Johnson, a CoviShield, valamint a Convidecia is.

Elölt vírusból épülő vakcina

Manapság talán ez a legismertebb oltási technológia, amikor elölt vírust tartalmaz a vakcina. Tényleges koronavírus fertőzés nem történik, hiszen maga a vírus már nem aktív, azonban a rajta lévő fehérjék elindítják az immunrendszer védekező mechanizmusát. A kínai Sinopharm vállalat ezzel a technológiával készíti oltóanyagait.

A kínai Sinopharm vakcina esetében az antitest vizsgálat a virális S (spike) elleni antitestek mellett, az ismert N IgG szűréssel történik, utóbbi a vírus egy részecskéje, a nucleocapsid ellen létrehozott antitestek vizsgálatával. A három oltóanyagfajta közül az mRNS típusúak, valamint a vektor alapúak esetében azonban egy új típusú antitest vizsgálatra van szükség, mely a virális S (spike) fehérje ellen termelt antitestek mennyiségét mérik. Erre a megfelelőek a laboratóriumi körülmények között végzett automatizált szerológiai tesztek (ECLIA, CMIA).

Az oltóanyag típusától függ, hogy milyen antitest vizsgálatot végezzen!

Mire figyeljen oda szerológiai antitest vizsgálat esetén?

Mindig közölje az igénylő lapon a kapott oltás típusát!

Mint korábban írtuk, az oltóanyag típusa nagymértékben meghatározza, hogy milyen antitesteket szükséges vizsgálni, így mindenképpen szükséges ezt jeleznie a bejelentő lapon, hogy Ön gyors és célzott szűrési eredményt kapjon!

A kontrollvizsgálatokat ugyanazon laboratóriumban végeztesse!

A mérések eredményeinek tekintetében előfordulhatnak eltérések a laborok között, ami mögött a különféle mérési módszerek állnak. Javasoljuk, hogy az időszakos méréseket egy laborban végezze, így a változás összehasonlítható, nyomon követhető eredményeket kaphat védettségével kapcsolatban.

 

Velünk nem kell kitennie magát, vagy másokat fertőzésveszélynek. Profi munkatársaink, az előírásnak megfelelő védőfelszerelésben, az Önnek tökéletes, előre megbeszélt időpontban végzik el a szűrést otthonában!