Magyarország nem javasolja az utazást a világjárvány miatt, de előfordulhat, hogy az halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik. Ausztriában turisztikai célú utazás a jelenleg érvényben lévő döntések értelmében nem lehetséges, de a határok nyitva vannak, az átlépésükhöz negatív PCR vagy antigénteszt szükséges, amely 72 óránál nem régebbi.

Ausztriában hathetes teljes zárlat után újra kinyitottak az üzletek és a szolgáltatók, azonban február 10-én az eddiginél is szigorúbb beutazási korlátozások léptek életbe – tette közzé az MTI.

Kötelező regisztráció az Ausztriába történő beutazáshoz

2021. január 15. óta előzetes regisztráció szükséges („Utazás előtti engedély”), ahhoz, hogy valaki átlépje az Ausztriai határt. Határátlépéskor a regisztráció visszaigazolását elektronikusan vagy nyomtatott formában be kell tudni mutatni. Ez alól kivételt képeznek az előre nem látható, nem halasztható, egyedi eseteket. A bejegyzett adatokat a beutazást követően 28 napon belül törlik, az ingázóknak is regisztrálniuk kell (hetente egyszer).

Karantén és negatív antigén vagy PCR teszt

Az Ausztriába történő belépéshez negatív PCR vagy Antigéntesztre van szükség, amely 72 óránál nem régebbi. A rendszeres ingázóknak (havonta legalább egyszer, munkavállalás, valamint család-, élettárs- vagy iskolalátogatás céljából) negatív PCR vagy antigénteszt szükséges, amely 7 naptól nem régebbi. Munkavállalás céljából történő beutazás esetén nincs karanténkötelezettség. Feltétel azonban egy egészségi igazolás (negatív PCR- vagy antigén-teszteredmény) felmutatása.

Kivételek a teszt és/vagy karantén alól

A fenti szabály alól van néhány kivétel, teszt és karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni az alábbi országokból: Ausztrália, Dél-Korea, Finnország, Görögország, Izland, Norvégia, Szingapúr, Új-Zéland, Vatikán. Feltétel azonban, hogy a beutazást megelőző 10 napban csak Ausztriában vagy a megnevezett országokban jártak.

Antigén / Antigén+ gyorsteszt

Antigén: 7 900 Ft / fő
Antigén+: 11 900 Ft / fő

+ kiszállási és mintavételi díj

  • Tünetmentesen akut vagy aktív fertőzési stádiumban van, ami miatt karanténba kell vonulnia
  • Garatból történő mintavétellel
  • Magas szenzitivitás
  • Alkalmas a vírus jelenlétének kimutatására
  • Innovatív gyorsteszt
  • Elő- és utószűrésekre is biztonságosan alkalmazható
  • Antigén+ gyorsteszt esetében a kiértékelés laboratóriumban történik

Az általunk végzett tesztelés megbízhatóságáról a tesztelést végző tapasztalt egészségügyi személyzet gondoskodik! 

Forrás: Konzuli Szolgálat, MTI, Austria Info