Az oltások megérkezésével rengeteg kérdés felmerült, amelyek közül az egyik legfontosabbat választottuk ki új cikkünk témájának, mégpedig:

Miért kell várniuk a 3 hónapon belül átesetteknek az oltásra?

1. A tudomány jelenlegi állása és a megfigyelések alapján a 3 hónapos védettséget mondhatjuk biztosnak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben újra a szervezetünkbe kerülne a vírus, a szervezetünk antitestjei és limfocitái felismerik és elpusztítják, még mielőtt újra kialakulhatna miatta a betegség.

2. Az oltási kapacitás azonban egyelőre még nagyon korlátozott, és az elsődleges cél, hogy a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozók, majd a veszélyeztetett korcsoport tagjai jussanak védettséghez. Tehát érthető okai vannak annak, hogy a frissen átesettek miért csak később kaphatják meg a védőoltást.

3. Azonban a védettség nem 100%-os és nem tart örökké. A vérünkben található antitestek számától függ, hogy mennyire vagyunk védve, és mennyi időre. Sajnos egyre több olyan betegről tudni, akit újra megfertőzött a koronavírus új típusa, ráadásul újra terjesztővé is váltak. Teljes védettséget csak a súlyos lefolyású koronavírussal szemben kapunk.

Kiknek ajánljuk?

  • Akik szeretnék tudni, hogy mennyire védettek a koronavírussal szemben.
  • Akik kíváncsiak arra, hogy nem tünetmentes hordozók-e, védve így rokonaikat és a környezetükben élőket.
  • Akik tapasztaltak magukon tüneteket az elmúlt fél évben és úgy sejtik, hogy még hónapokkal ezelőtt átestek a fertőzésen.
  • Akik kapcsolatban álltak valakivel, aki tapasztalt tüneteket.
  • Akik nem tudják, szükségük van-e az oltásra.

Szerológiai vizsgálatok

A szerológiai vizsgálat azt mutatja meg, hogy a szervezet termel-e ellenanyagot a vírus ellen. A koronavírus esetében ismert, hogy az immunrendszer előbb IgM típusú, majd pedig IgG típusú ellenanyagot termel, tehát kétfajta immunválasz lehetséges. Korai immunválasz vélhetően a fertőzés után 5-7 nappal alakul ki, ez az ún. IgM-pozitivitás, ilyenkor a fertőzés aktív szakaszában vagyunk. A késői immunválasz 10-14 nappal a fertőzés után jön létre, ez az IgG-pozitivitás. 

A szerológiai vizsgálatok között két típust különböztetünk meg:

Szerológiai gyorsteszt

A szerológiai gyorstesztek szintén a koronavírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatják ki ujjbegyből vett vérmintából, így derülhet fény tehát a tünetmentesen fertőzöttekre, illetve a fertőzésen már átesett, immunitást szerzett személyekre is. A gyorstesztek eredménye ráadásul 15 percen belül kiderül.

Előnye:

  • gyorsan elvégezhető
  • kedvezőbb árú
  • az eredmény könnyen és egyszerűen leolvasható

Laboratóriumi antitest teszt

Ez a teszt a koronavírus elleni IgG immunoglobulin antitestek kimutatását jelenti, nagy teljesítményű laboratóriumi gépekkel. Vénás vérvételből mutatható ki az antitestek jelenléte, az IgG a későbbi immunválaszt jelzi, vagyis ha az IgG pozitív eredményt hoz, már nagy valószínűséggel legyőztük a koronavírust.

Előnye:

  • Pontosan megtudható az antitestek száma
  • Kikalkulálható a védettség időtartama
  • Magasabb specificitás

Amennyiben szeretné megtudni, hogy átesett-e már a víruson, vagy hogy mennyi ideig védett, kérje szerológiai vizsgálatunk egyikét!