Magyarország újkori történelmének egyik legkülönösebb karácsonyára készül. Felelős magatartásra, körültekintésre sarkallnak a statisztikák és az előrejelzések, szigorú szankciókkal készülnek a szomszédos országok a közelgő ünnepre. Mégis, mit tehetnek azok, akik a világjárvány közepette minimalizálni szeretnék a kockázatokat – ugyanakkor mégsem akarnak lemondani arról a rengeteg örömről, amit a szeretet ünnepe nyújt?

A karácsony évszázadok óta a családi összetartozásról és az egymásra figyelés pillanatiról szól. Nemcsak egy dátum a naptárban, hanem olyan ünnep, ami örömöt, reményt és fényt visz az életünkbe. A karácsonyi várakozás közepette azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy idén rengeteg család nehéz időszakokon van túl, sokan éltek át szomorúságot, nélkülözést, lemondást. Ha fertőzés nélkül szeretnénk átvészelni a járványt, felmerül a kérdés: vajon együtt tölthetjük-e a szentestét biztonságban a szeretteinkkel?

A legfontosabb tehát, amit az idei évről tudnunk kell, hogy vagy le kell mondanunk a karácsonyi családi összejövetelről, vagy pedig csak bizonyos óvintézkedések megtételével és szigorú körültekintéssel, szabály-követéssel találkozhatunk szeretteinkkel.

A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis nem állíthatjuk, hogy ha átestünk a vírusfertőzésen, akkor védettséget szereztünk, újra és nagy nyugalommal közösségbe mehetünk. Csak rendszeres laboratóriumi vizsgálattal lehet megmondani, hogy meddig rendelkeznek védettséggel azok, akik átestek rajta. Ezért az a legjobb, ha idén nem megyünk olyan családi vacsorákra, ahol kockáztathatjuk idős vagy gyenge immunrendszerű szeretteink egészségét. Mit tehetünk, ha mégsem szeretnénk egyedül vagy szeretteink nélkül ünnepelni?

 

Segítenek az IT technológiai megoldások

Sok családban nem újdonság a Skype, a Zoom, a Google Meets vagy valamely egyéb, ingyenesen elérhető és letölthető program használata, amelyekkel a koronavírus alatt megtanultunk létezni, otthonról dolgozni és tanulni, személyes kapcsolattartás hiányában kommunikálni kollégáinkkal és barátainkkal. Ezek a technológia megoldások most is a rendelkezésünkre állnak. Annak ellenére, hogy nem képesek pótolni a személyes együttlét intimitását és varázsát, valamennyit mégis képesek hozzáadni az ünnep fényéhez. 

 

Irány a park

Biztonságos távolság és maszk-viselés betartásával közös szabadtéri programokat is szervezhetünk. Az egy településen élő családok több generációjának találkozására ez jó megoldás lehet. Idős korú családtagok esetében persze már nehézkesebb a megszervezése és a kivitelezése. Vannak, akik akár több száz kilométert utaznak azért, hogy egy erdei sétát tegyenek a nagyszülőkkel vagy rokonokkal. 

 

Szűrés és otthoni szűrés

A családi otthonokban megélt közös ünnepekre a résztvevők tesztelése adhat lehetőséget. Ma már szinte mindenhol elérhetőek a különböző szűrési megoldások, amelyek közül – az ünnepi készülődés közepette – egyre népszerűbbek az otthonra kérhető szolgáltatások. Egy, a saját lakásában elvégzett szűrés és negatív eredmény esetén rendkívül csekély az esélye annak, hogy az érintett az azt követő napokban fertőződik meg, főleg, ha a tesztelés után nem hagyja el a lakást – mutatott rá Varga Krisztián, a Mobilszűrés hálózatvezetője:

Ha a családi találkozó minden résztvevője, de különösen azok, akik munkájuk, életvitelük miatt most is gyakran vannak emberek között, elvégzi a tesztelést, akkor kis kockázattal lehet együtt szeretteivel.

 

Karácsony előtt utoljára december 23-án van lehetőség otthoni szűrést kérni és másnapra meg is lesz az eredmény, hogy szenteste már együtt ünnepelhessen a család!