Az ünnepek előtt sok helyen olvashattuk – többek között nálunk is -, hogy úgy a legbiztonságosabb együtt tölteni a karácsonyt szeretteinkkel, hogyha előtte elvégeztetjük a koronavírus szűrést. A negatív teszttel megbizonyosodhatunk arról, hogy nem adjuk tovább a fertőzést családtagjainknak. Most a szilveszterre készülődve ismét fontos, hogy beszéljünk a koronavírus szűrés fontosságáról és a felelősségteljes ünneplésről!

Mi a Mobilszűrésnél folyamatosan arra buzdítunk mindenkit, hogy legyünk óvatosak és felelősségteljesek és ez most az ünnepek alatt sincsen másképp. Sajnos a jelenlegi helyzetben, azzal tehetjük a legtöbbet szeretteinkért, hogyha idén kihagyjuk a szilveszteri bulit vagy csak a negatív eredmény után mozdulunk ki. Egy otthon elvégzett szűrés és negatív eredmény esetén rendkívül csekély az esélye annak, hogy az azt követő napokban fertőződünk meg feltéve, ha a tesztelés után nem hagyjuk el a lakást. A korlátozásokat nem oldották fel szilveszterre és az otthoni összejöveteleken nem lehet tíz főnél több ember, azonban ez nem akadályozza meg a vírus terjedését. A napokban több olyan üzenetet is kaptunk, hogy felesleges a tesztelés, hiszen úgysem mehetnek az emberek nagy létszámú közösségbe. Ez az elmélet azonban téves, hiszen egy tíz fős összejövetel esetében elég ha egy ember fertőzött, aki átadhatja a többieknek. Tehát, ha kisebb társaságban is ünneplünk legyünk felelősségteljesek és gondoljunk egymásra, valamint arra, hogy itt most az egészségünk a tét, ami bármilyen bulinál fontosabb!

Mindenki számára nehéz az elszigetelődés és a bezártság, az ünnepek alatt pedig ez az érzés csak fokozódik. 2020 sokunk számára hozott nehézségeket és mindenki másképpen dolgozza fel ezeket a traumákat. Van aki inkább távolságot tart és otthon marad, mert így érzi a legjobbnak és van aki úgy gondolkodik, hogy a hagyományok megtartása és megünneplése a szeretteinkkel, a legjobb módszer ennek az évnek a lezárására. Nem szabad ítélkeznünk egymás felett, hiszen nem tudhatjuk ki, hogyan dolgozza fel azokat a nehézségeket, amiket ez az év hozott. Egy dologban lehetünk biztosak, hogy a jelenlegi helyzetben nem szabad felelőtlenül dönteni, hiszen ennek komoly következményei is lehetnek. Itt nem csak a saját egészségünkről van szó, gondolnunk kell arra, hogy egy barátunk, vagy az ő szülei/nagyszülei sokkal nehezebben élik meg, ha elkapják a vírust. 

Van, hogy a tünetek nem folyamatosan jelentkeznek, hanem ciklikusan lépnek fel, vagy akár csak 1-2 napig tartanak. De ha nem törődik vele az ember, menet közben lezajlanak benne a folyamatok és közben szuperfertőző lehet, ami nagy veszélyt jelenthet másokra. Hogyha nem akarja kockáztatni szerettei egészségét, de mégsem szeretné nélkülük tölteni a szilvesztert, előző cikkünkben összeszedtünk pár biztonságos lehetőséget, hogyan tölthetjük együtt az ünnepeket anélkül, hogy veszélyeztetnénk egymást.

Úgy állíthatjuk meg közösen a vírus terjedését, ha most mindenki a megszokottnál is inkább odafigyel a másikra és az egészséget tartja szem előtt. Ha mindenkinek az válik a legfontosabbá, hogy csökkentse a vírus terjedésének kockázatát!

Boldog és egészségben gazdag új évet kíván mindenkinek a Mobilszűrés Csapata!