A COVID-19 teljesen felforgatta az életünket, megváltoztatta a mindennapjainkat és a betegségek elkerülését, az egészség megőrzését, helyezte a fontossági listánk élére. Végignéztük, ahogyan a világon mindenhol a COVID-19 került a fókuszpontba, a kijárási korlátozás és a szociális távolságtartás határozta meg az egész évet. Ugyanezek alkalmazása megoldás lehet az influenzafertőzés terjedésére, amit most minden eddiginél fontosabb elkerülni, a saját egészségünk és az egészségügy túlterheltségének csökkentése érdekében.

Az influenza és a Covid-19 is légzőszervi megbetegedést okoz, mivel sok tünet hasonló, csak a panaszok alapján nehéz lehet megkülönböztetni a kettőt egymástól, szükség van a szűrővizsgálatra a diagnózis megerősítéséhez. A COVID-19 és az influenza jellemző közös tünetei a következők:

  • Láz

  • Száraz köhögés

  • Fáradtság

Az influenzára szintén jellemző fejfájást, végtagfájdalmat és torokfájást is tapasztalhat az, aki megfertőződött koronavírussal, de ezek a tünetek ritkábbak és enyhébb formában jelentkeznek.

Hogyha ezek közül bármilyen tünetet tapasztal és mellé légszomj is társul, vagy megváltoznak az ízek és illatok, esetleg egyáltalán nem érzi őket, akkor nagy a valószínűsége, hogy koronavírussal fertőződött meg. Ebben az esetben érdemes szűrővizsgálatot végeztetni, amire szolgáltatásunkkal már otthonában is van lehetőség, így nem veszélyeztet másokat azzal, hogy közösségbe megy!

COVID-19

Az influenza ugyanúgy cseppfertőzéssel terjed, mint a COVID-19. Bár a szociális távolságtartás és más szükséges intézkedések megzavarták a megszokott életritmusunkat, a jó hír az, hogy ugyanezek a gyakorlatok minimalizálhatják az influenza terjedését is.

A fertőzés elleni védelem legjobb módja ugyanaz, ami nagyban meghatározta ezt az évet:

  • Maszk viselés

  • Gyakori kézfertőtlenítés

  • Szociális távolságtartás

Bár a Covid-19 ellen még nem készült védőoltás, az influenzára már létezik vakcina, ezért azt érdemes beadatni – még akkor is ajánlott, ha otthon dolgozik, és ritkán hagyja el a házat. A COVID-19 és az influenza egyaránt gyengíti a tüdejét, ezért az egyik fertőzés növelheti a másik kockázatát és súlyosságát. Nem végeztek olyan vizsgálatot, amely összekapcsolta volna az influenza elleni oltást vagy más oltásokat a COVID-19 fokozott kockázatával. Az oltás után enyhe tünetek jelentkezhetnek, például fájdalom, bőrpír vagy duzzanat az injekció beadásának helyén. Fejfájás vagy alacsony fokú láz is előfordulhat.

covid 19

A súlyos influenzafertőzés veszélyének leginkább a gyermekek, a terhes nők, az idősek, a krónikus vagy autoimmunbetegségben szenvedők állnak. A COVID-19 esetében az alapbetegségek szintén növelik a súlyos fertőzés kockázatát.

Ha influenzás tünetekkel betegszik meg, a legtöbb esetben otthon kell maradnia, és kerülnie kell a kapcsolatot másokkal. Bizonyos emberek esetében, akiknél fennáll a súlyos influenzával összefüggő szövődmények kockázata (ideértve a kisgyermekeket, a 65 éves és idősebb embereket, a terhes nőket és a bizonyos betegségben szenvedőket) a legjobb döntés, ha a betegség kezdetén, szűrővizsgálaton vesznek részt.